TSK erken terhis için Mart'ı teklif etti...

Askerlik 2014 Mart'ın da düşecek...
Bugün gerçekleşecek Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda askerlik sürelerinin kısalması ile ilgili kararın alınması beklenirken TSK'nın teklifi erken terhis bekleyen askerlerin hayali biraz daha gecikecek gibi görünüyor. 
Askerlik sürelerinin kısalması için TSK tarihin 1 Mart olmasını teklif etti...

Genelkurmay Başkanlığından, uzun dönem askerliğin 15 aydan 12 aya indirilmesine yönelik uygulamanın başlangıç tarihinin 1 Mart 2014 olması yönündeki teklifin Milli Savunma Bakanlığına iletildiği bildirildi. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, uzun dönem askerliğin 15 aydan 12 aya indirilmesinin Türk Silahlı Kuvvetlerine yansımasıyla ilgili detaylı çalışma yapıldığı belirtildi. 

Alınması gereken tedbirlerin belirlendiği ve bunların hükümetle paylaşıldığı kaydedilen açıklamada, "Uygulamanın başlangıç tarihinin 1 Mart 2014 olması yönündeki teklifimiz Milli Savunma Bakanlığına bildirilmiştir" ifadelerine yer verildi. 

ARŞİV HABER
TSK'dan yapılan açıklamada, 'Askerliğin 12 aya düşürülmesi uygun görülmüştür' denildi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında askerliğin kısalacağı müjdesini vermişti. Erdoğan, “Askerliğin kısaltılması konusunda Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı ile mutabıkız. Askerlik kısalacak.12 ay olarak düşünüyoruz. Bu konuda bir taslak, bir çalışma var. Kısa dönem yine aynı 6 ay olarak devam edecek .“ demişti. 

Samanyoluhaber.com'un  Genelkurmay Basın ve Halk Dairesi Başkanlığı yetkililerine dayandırdığı habere göre, Genelkurmay normal askerlik süresinin 12 ay olması konusunda görüş birliğine vardı.  Aynı yetkililer, "Genelkurmay süreyi 9 ay olarak düşünüyor' haberlerinin de gerçeği yansıtmadığınını aktardı. 

Bu arada Meclis Genel Kurulu'nda, Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın askerlik tanımını değiştiren maddesi kabul edildi. 

Kabul edilen maddeye göre, askerlik, harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyeti şeklinde tanımlanacak. 

TSK İç Hizmet Kanununun 35. maddesi değişti 

Meclis Genel Kurulu'nda, Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TSK İç Hizmet Kanununun 35. maddesini değiştiren maddesi kabul edildi. 

Kabul edilen maddeye göre, Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmak olacak. 

Bu arada Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, uzun vadede mecburi askerliğin tamamen kalkmasının düşünülebileceğini söyledi. 

Avcılar’da yapımı tamamlanan Hz. İbrahim Camii’nin açılışına katılan Bakan Bağış, burada basın mensuplarının sorularını cevapladı. Askerliğin kısalması konusuyla ilgili soru üzerine Bağış, “Sayın Başbakanımız bu konuda gerekli açıklamayı yaptı. Ne güzel! 9 - 10 aydır memlekette şehit haberleri gelmiyor. Terör artık unutulmaya başlandı. Allah ülkemizdeki bu huzur ortamını bozmak isteyenlere fırsat vermesin! 

Bu ülkeyi karıştırmak isteyenlere, milletin başına çorap örmek isteyenlere fırsat vermesin!” diye konuştu.Şu anda ilk aşamanın ordunun ihtiyaçları çerçevesinde sürenin kısaltılması olduğunu söyleyen Bağış, “Böylesine huzurlu ortam olduğu sürece tabi ki askerlik süresinin kısaltılması da, profesyonel orduya geçmemiz de, uzun vadede belki mecburi askerliğin zaman içerisinde tamamen kalkması da düşünülebilir. İlk aşamada ordumuzun ihtiyaçları çerçevesinde sürenin kısaltılması hayırlı bir gelişmedir. Allah huzurumuzu bozmasın!” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Aktüel