Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın oğlu Mehmet Paşa'nın kızının hamam yapılması kaydıyla gelin geldiği Lök köyündeki konağın viraneye dönüşmesine, Yozgat'lı gazeteci meslektaşımız Yenigün Gazetesi Köşe Yazarı Yusuf Karakaya razı gelmedi.

Tarihi konak çürüyor...

Tavan süslemeleriyle dikkat çeken 200 yıllık tarihî konağın aslına uygun bir şekilde restore edilip, gelecek nesillere miras bırakılmasının önemine dikkat çeken Karakaya, Vali Abdulkadir Yazıcı’nın konuya hassasiyet göstermesini istedi.

Yozgat Yenigün Gazetesi Köşe yazarlarından eğitimci Yusuf Karakaya, bugünki köşe yazısında Lök Köyünde bulunan ancak yeterince ilgi gösterilmemesi nedeniyle harap olan tarihi konak ve hamamın durumundan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

KARAKAYA VALİYİ GÖREVE ÇAĞIRDI
Yozgat’ın birçok köyünü hem kitaplarına, hem tiyatro oyunlarına konular bulmak için gezen Karakaya, bir yakını aracılığıyla gittiği Lök köyünde gördüğü tablo karşısında yaşadığı üzüntüyü ‘Valiye açık mektup’ başlıklı köşe yazısında dile getirmeye çalıştı. Karacabeylerin konak olarak bilinen tarihi yapının ilgisizlik, kültür değerlerine gereken önemin verilmemiş olmasından dolayı tam bir harabeye dönüştüğüne dikkat çeken Karakaya, ortaya çıkan üzüntü verici tabloyu Yozgat tarihi açısından da bir kayıp olarak değerlendirdi.

‘KONAĞI BİR GÖRSENİZ YETER’
Nevşehirli İbrahim Paşa'nın oğlu Mehmet Paşa'nın kızının gelin geldiği odanın tavan süslemeleri, yazlık bölümü ayrı, kışlık bölümü ayrı, gelen misafirlerin banyo ihtiyacını karşılamak üzere bayanlar bölümü ayrı, erkekler bölümü ayrı olan bir de hamamı bulunan özellikli bir konak olduğuna vurgu yapan Karakaya, Vali Yazıcı’yı konağı görmek üzere Lök köyüne davet etti. Sadece misafir ağırlamak için yapılan konağın böyle bir ilgisizliğe, vurdumduymazlığa kurban gitmesine müsaade edilmemesini talep eden Karakaya, Vali Yazıcı’nın köye gelmesi halinde bazı formalitelerin devreden çıkartılıp, direkt koruma altına alınabileceğini ifade etti.

KORUMA ALTINA ALINMALI
Tarihine, kültürüne değer vermenin böyle eserleri korumak, geleceğe aktarmakla mümkün olacağını dile getiren Karakaya, yazısının sonunda “Yozgat’ın belki yazılı bir tarihi yoktur, belki tarihi olan bir şehir görülmesini hak etmiyor da olabilir ama ne olur hiç olmazsa tarihinin olmamasına karşılık tarihi değerleri bari yok olmaktan kurtarılsın, tarih koruma altına alınsın. Şayet bu tarihi odanın hikâyesini, kimlerin gelip yattıklarını bir bilseniz inanın siz bana hak vereceksinizdir” dedi. 

Bu hassasiyetleri adına Yozgat'lı gazeteci meslektaşımız Yenigün Gazetesi Köşe Yazarı Yusuf Karakaya'yı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın torunları olarak ve  www.fibhaber.com olarak teşekkür ediyoruz.

FİBHABER.COM Nevşehir'in ilk ve en çok izlenen haber sitesi...

Nevşehir'in Bağımsız Güncel Haber www.fibhaber.com