Nevşehir'in ilk müftüsü olan Nevşehir Kuvayi milliye inzibat memuru Göreli Ali Faik Efendi'ye 1919 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bizzat kendi imzasıyla gönderdiği teşekkür mektubu ...

Eğitimini Mısır da medresede tamamlayan tam hafız Göreli Ali Faik Efendi şimdilerde hala hazırda Taşlıbel camii imamı Ahmet Aydemir in de öz dedesi oluyor.

FİB Haber Merkezine konu hakkında açıklamada bulunan Taşlıbel camii imamı Ahmet Aydemir, Ayrıca dedemin kardeşi ege bölgesine gidip burada aydın yörük Ali'nin çetesine katılarak Yunanlara karşı üstün başarı göstermişlerdir. İsmi Süleyman Kılıç...

Bu manada ailemizin diğer yarısıda Aydın ilinde yaşamını sürdürmekte olup hala hazırda her yıl Aydın - Nevşehir arası gelip gitmelerimiz devam ediyor.Dedemizin bu vatan toprakları için hizmetleri bizlerin en büyük gururu olmuştur dedi.

Kurtuluş savaşı sırasında gösterdiği yararlılıktan dolayı Atatürk eski Nevşehir müftüsü Ali Kılınç'a bir mektup göndermiş ama Saadet hanım orjinalinin müze yada başka bir kurum tarafından alınmış olabileceğini söylüyor.


Ali Kılınç Kimdir / Nevşehir Kuvayi milliye inzibat memuru Göreli Ali Faik Efendi

1880 senesinde Nevşehir’in Göre Köyü’nde doğdu.

Mısır'da Medrese tahsili gördükten sonra uzun yıllar Konya Cihanbeyli’de imam-hatiplik görevinde bulundu. İstiklal Savaşı’na katılarak madalya aldı.

1939-1952 yılları arasında Tokat Artova müftülüğü yaptı. 06.09.1952 tarihinde Kayseri Yeşilhisar, 22.03.1954 tarihinde Nevşehir, 19.07.1955 tarihinde Nevşehir Kozaklı ve 03.10.1958 tarihinde tekrar Nevşehir müftülüğüne atandı.

11.05.1961 tarihinde emekliye ayrıldı ve 22.01.1963 tarihinde vefat etti.




Mustafa Kemal’in Ali Kılınç’a Mektubu

                    Nevşehir Kuvayı Milliye İnzibat Memuru Ali Faik Efendiye
Vatanın hakikaten bir girdabı zahurade sürüklenmesi ve desti adanın üzerimize bir insafane bir surette saldırdığı şöyle bir amanda idare’i milliye ve vicdanının ettiği ………………………………… İslami namile kurulan cemiyed maddi hiçbir vukuata meydan bırakmayarak ………… yapmış olduğunuz müiyatımızdan! dolayı üzerinize terettüb eden vazifenizi hiisali surete ifanız cidden şeyatı takdir ve Tahsin görülmüştür.
        Sizin gibi vefakar ve vazife pervei gençler neticede haksız bile çıksalar hakir olmazlar bununla beraber bersaık! ifayı vazifenize devam ve idare’i milliye sgfd! Sggs! Teali etmesi için lazım gelen fedakarlıklardan çekinmeyerek çalışmak sizden, inayet Allahdan efendim
 
                                                                                                            14 Taşri evvel 1335
                                                                                                          Sivas Milli Kongre Reisi
                                                                                                               Mustafa Kemal


Ersin Poyraz Kent Arşivi
Sizden gelenler, gönderen Saadet Salim Karakaya