Bu Yıl İkincisi Düzenlenecek 
NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’de ilk kez İsmail Ördü başkanlığındaki Birlik başkanlığının tanıttığı Şed Kuşatma töreni bu yıl tekrarlanıyor. 
Ahilik haftası etkinlikleri çerçevesinde ilk günü Valilik ve Belediye ziyaretleri ile tamamlayan İl Kutlama Komitesinin organizasyonunda bu kez Valilik önünde düzenlenecek törenlerin en can alıcı görüntüsü Şed Kuşatma Töreni olacak hiç kuşkusuz. 
Ahilik kültürünün önemli bir parçası olan, ancak ilimizde daha geçtiğimiz yıla kadar sergilenemeyen Şed Kuşatma Töreninin yine ilgiyle izlenmesi bekleniyor. Valilik önünde yapılacak olan şed kuşatma törenini törene katılan Protokol mensuplarının yanında Vatandaşlarında büyük bir ilgi izlemeleri bekleniyor. Programda ayrıca yılın ahisi de belirlenerek kendisine plaketi sunulacak. 
Şed, görünüşte bir esnaf merasimi. Anlatmak istediği mana hayatımızı kuşatan ihtiyaç maddelerinin mamul hale getirilişinde, kalite ve standart da muvaffak  olunduğunu, kalite ve standart ölçülerine göre iş yapabilecek bir sanatkarın yetiştiğinin ilanıdır.
Şed eğitilip yetiştirilen çırakların ustalık icazetini aldıkları törende bellerine bağlanan pamuktan veya yünden yapılmış peştemale verilen addır. Beşe bükülüp üçe katlanan şed hurma yaprağından  örülme tepsi içinde üçe katlanmış seccade ile birlikte törenin başı Ahi Baba’ya sunulur.  
Çarup çekme (süpürme), hediye verme, nasihat etme, el öpme törenlerinden sonra hazırlanan şed, usta adayının beline bağlanır mesleğinde kullanacağı aletlerden bazılarıyla sanat sırları verilir.