Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında yolsuzlukla mücadele işbirliği mekanizmasını kurmak ve 2015-2016 G20 Grubu çerçevesinde yolsuzlukla mücadele eylem planı hazırlamak amacıyla Türkiye’ye gelen Çin Halk Cumhuriyeti Denetim Bakan Yardımcısı Hao Mingjin ile Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Hongyang Yu ve beraberindeki heyet Kamu Denetçiliği Kurumu’nu (KDK) ziyaret etti. KDK toplantı salonunda gerçekleşen görüşmeye, Baş Ombudsman M.Nihat Ömeroğlu, Ombudsman Mehmet Elkatmış ve Dış İlişkiler Birim Sorumlusu Veli İlhan Ceylan katıldı.

 

KDK’nın işleyişi hakkında heyete bilgi veren Nihat Ömeroğlu, Türkiye’de Ombudsmanlık Kurumu’nun 2 yıldır faaliyet gösterdiğini bildirdi. Ömeroğlu, “Ombudsmanlık Kurumu’nun diğer kamu idarelerinden farkı, bağımsız ve tarafsız olmasıdır. Temel hedefimiz, birey ile devlet arasındaki sorunu arabuluculuk ile çözüme kavuşturmaktır. Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye’de bireysel başvuru yapılabilen üç Kurumdan bir tanesidir. Kuruma iki yıl içerisinde 14 bin şikâyet başvurusu geldi. En çok şikâyet başvuruları, kamu personel rejimi, eğitim-öğretim ve sosyal güvenlik konularında gelmektedir” dedi.

 

İşbirliği ve dayanışma için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildiren Nihat Ömeroğlu, Çin’deki ilgili kurumlar ile işbirliği kurmaktan memnun duyacağını dile getirdi.

 

Denetim Bakan Yardımcısı Hao Mingjin, Çin ile Türkiye arasında G20 ve BM gibi uluslararası platformlarda çok taraflı işbirliğinin olduğunu vurguladı. Hao Mingjin, yolsuzluk sorununun dünya çapında ortak bir sorun haline geldiği ve bu sorunu çözmek için uluslararası işbirliğine ihtiyaçları olduğunu belirtti. Mingjin, ziyaretin Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği ile KDK arasında sıkı bir işbirliği kurulmasına da imkân sağlayacağını kaydetti.

 

Hao Mingjin, nazik misafirperverliği ve Kurum hakkında ki detaylı bilgilendirmeleri için Baş Ombudsman Ömeroğlu’na teşekkür etti.

 

Ziyaretin sonunda Hao Mingjin, Kamu Denetçiliği Kurumu özel defterine ziyarete ilişkin düşüncelerini yazdı.