Kırşehir’e kadın dayanışmasını sağlamak için gelen Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hayriye Demirbilek, İç Anadolu Bölgesinde kadınların yüzde 43’ünün şiddet mağduru olduğunu söyledi.

Demirbilek, kadına yönelik şiddetle mücadele ve şiddetin önüne geçilebilmesi için sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışma başladıklarını anlattı.
Kırşehir’de bulunan sivil toplum kuruluşları ile temasa geçtiklerini anlatan ve yapılan çalışmalar sonrasında UKÇA-DER’in kurulduğunu ifade eden Dernek Başkanı Demirbilek, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koruma ve Destek projesi kapsamında Ankara, Kırşehir, Nevşehir, Düzce ve bir çok ilde çalışmalar başlattık. Yapılan çalışmalar sonrasında Nevşehir’de kadın sığınma evi açılırken genç kız sığınma evi çalışmalarını da başlattık. Kırşehir’de ise UKÇA-Der faaliyet göstermeye başladı.” dedi.

İç Anadolu Bölgesinde kadınların yüzde 43’ünün şiddet mağduru olduğunu anlatan Hayriye Demirbilek, “Şiddete uğrayan kadınların ev bulmaları, gerekiyorsa kira yardımları ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için toplumun her kesimini harekete geçirmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Elimizdeki kadına yönelik şiddet istatistikleri korkunç derecede kadına yönelik şiddette toplumun kapalı bir toplum olması ve geleneksel yapının ekonomik gelir dağılımı üzerindeki etkisi en büyük nedenlerden bir tanesi, dinin doğru şekilde anlatılamaması da kadınların baskıcı bir şekilde yetiştirilmesine ve ataerkil şekilde şiddet görmesini sağlamakta.” diye konuştu.

İÇ ANADOLU BÖLGESİNDE KADINLARIN YÜZDE 43’Ü ŞİDDET MAĞDURU KAPADOKYA KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI HAYRİYE DEMİRBİLEK: “KADINA ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇEBİLMEK İÇİN STK’LARI UYANDIRDIK”
Mülteci kadınların yoğun yaşamakta oldukları bölgelerde çalışmalarına hız verdiklerini ve paylaşmanın nasıl bir öneme sahip olduğunu gittikleri her bölgede anlattıklarını söyleyen Dernek Başkanı Hayriye Demirbilek, “Mültecilerin içerisinde yaşamakta oldukları imkansızlıklar bizleri çalışma yapmaya itti. Her bölgede din, dil, ırk, mezhep ayrımı gözetmeden kadının toplumda var olmasını sağlamak adına kamu kurumlarını da yapmakta olduğumuz kampanya ve çalışmaların içerisine katarak körelmeye başlayan paylaşma ve yardımlaşma duygusunu yeniden canlandırmaya çalışmaktayız. Ailesini kaybeden ve hayata yalnız devam etmekte olan binlerce çocuk var. Bunlar bu coğrafyanın insanları neden insanlarımız çevrelerine karşı duyarsızlaşmaya başladı. “ ifadelerini kullandı.
KIRŞEHİR BELEDİYESİ TOPLUMA ENTEGRE İÇİN MÜLTECİ KADINLARA TÜRKÇE KURSU AÇTI

Kırşehir’de ikamet eden mülteci kadınların topluma entegre olması ve kaynaşmanın sağlanabilmesi için dönüşümlü olarak Türkçe kurs açtı. Açılan kurslarla ilgili konuşan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, şöyle konuştu; “Kadınların toplumda var olmaları için Aile Yaşam Merkezimizde açılan kursları önemsiyoruz. Özellikle mülteci kadınlar noktasında gelen kurs açma fikrine hemen yaklaşım göstererek gerekli birimleri de yaptığımız yazışmalarla bilgilendirdik. Aynı coğrafyada aynı dili kullanarak anlaşabiliriz. Böylece insanlarımızın da duyarlılıkları mülteci kadınlara ve yalnız yaşamakta olan insanlara karşı artar.”

Kaynak: Kırşehir Haber Türk