Nevşehir genelinde özellikle patates üretim alanlarında kuru fasulye üretimini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla, demonstrasyon çalışmaları neticesinde Patatese alternatif ürün olarak projelendirilen kuru fasulye yetiştiriciliği kapsamında.
Düzenlenen etkinliğe, Nevşehir Vali Vekili Vural DEMİRTAŞ, Nevşehir Milletvekillerinden Murat GÖKTÜRK, Ebubekir GİZLİGİDER, KOP Başkanı Mehmet BABAOĞLU,  İl Garnizon Komutanı J. Kd. Alb. Dursun ERTUĞRUL, İl Emniyet Müdürü Mehmet YÜKSEL, Derinkuyu Kaymakamı Mithat Can KUTLUCA,  Nevşehir Belediye Başkan Vekili Yücel MENEKŞE TKDK İl Koordinatörü Murat ASILTÜRK, Derinkuyu Belediye Başkanı Ahmet BALCI,  Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, İl ilçe tarım kredi kooperatifi ve ziraat odası başkanları,  Tareks Genel Müdür Yardımcısı Ekrem ERASLAN, Protokol Üyeleri, Teknik Personeller, Üreticiler ve davetliler katıldı.
Açılış konuşmalarında ilk söz alan, bölge üreticilerinden Hasan Hüseyin YÜCEL konuşmasında, fasulye ekimine, patatese alternatif ürün olarak 2006 yılın da başladıklarını, bölgesel olarak fasulye ürününden üreticiler olarak memnun kaldıklarını ayrıca alternatif ürün alanlarının genişletilmesi ve tüm üreticilere sunulan tarımsal desteklerden faydalanılması gerekliliğini dile getirerek, tarımsal konularda verdiği desteklerden dolayı tüm teknik personellere ve biz üreticileri destekleyen herkese üreticilerimiz adına teşekkürlerimizi sunuyorum dedi.   
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ yaptığı konuşmada şunları söyledi.
Bizleri tarla günümüzde yalnız bırakmayan değerli katılımcılar;
Tarım sektörünün giderek artan stratejik önemine paralel olarak toplumun beklenti ve kaygılarını da dikkate alarak bir yandan kırsal kalkınmanın sağlanması, tarımsal üretimin geliştirilmesi,  yeterli ve güvenli gıdaya ulaşılabilmesine yönelik politikaların uygulanmasını sağlarken diğer yandan da bu yönde araştırma, geliştirme ve yayım çalışmalarını sürdürmekteyiz.

Bilindiği üzere uzun bir zamandır İlimiz ve özelliklede Derinkuyu ilçemiz patates üretimi ile tanınmış ve birçok aile geçimini patates üretiminden sağlamıştır. 2004 yılında üretim alanlarında patates siğili hastalığı görülmesiyle birlikte karantina çalışmaları başlamış ve bugün uygulanan karantina alanları güvenlik kuşağı ile birlikte 81.000 dekarları bulmuştur. Bu alanlar da patates üretimi yasaktır. Karantina uygulaması ile birlikte fiyatlarda da istikrarsızlık yaşanması bölgede üreticilerimizin uzun yıllar alışageldiği patates yetiştiriciliği yerine tarımsal yapımıza uygun olan farklı tarımsal üretimlere yönelmesini zorunlu kılmıştır.

Bu kapsamda İlimiz genelinde özellikle patates üretim alanlarında kuru fasulye üretimini geliştirmek amacıyla demonstrasyon çalışmalarına ağırlık verilmiştir. 2006 yılı üretim sezonu içerisinde Derinkuyu İlçemizde 11 çiftçimizle 400 dekarlık bir alanda demonstrasyon çalışmalarına başlanmış, alınan neticelerin memnuniyet verici olması nedeniyle fasulye üretimi katlanarak artmış ve bugün 40.000 dekarlara ulaşmıştır. Patatese alternatif ürün olarak projelendirdiğimiz kuru fasulye üretimi Derinkuyu İlçemizde patates ekim alanlarının çok üzerine çıkarak alternatifsiz bir ürün konumuna gelmiştir.Yaklaşık dekardan 800TL gelir elde edilmektedir.

Karantina alanlarında patates üretimi yapamayan üreticilerimizin de mağdur olmaması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca Alternatif Ürün Desteklemesine başlanmış ve 2005-2010 yılları arasında toplam 62 Milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Münavebe uygulaması gereği geçmişte her yıl yapılan bu destekleme çalışmasına 3 yılda bir olmak üzere devam edilmektedir.

İlimizde bitkisel üretimi, tarım ve sanayi sektörü ile entegrasyonu sağlayacak şekilde yönlendirmek, insan sağlığını ve ekolojik dengeyi gözeterek yeni ve karlı üretim şekilleri belirlemek, bunları desteklemek ve yaygınlaştırmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Ancak kuru fasulye üretimde olduğu gibi yapılan çalışmalar uzun yıllar sonra ancak şekillenmekte ve kendini göstermektedir. Bu çalışmalarda desteğini esirgemeyen Derinkuyu Kaymakamımıza,  projenin takipçisi olan İl/İlçe Müdürlüğü personellerimize  ve emeği geçen herkese şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyor sezonun bol ve bereketli geçmesini temenni ediyorum. 

Derinkuyu Kaymakamı Mithat Can KUTLUCA da konuşmasında, İlçemizde geçmişte görülen patates siğiliği hastalığı nedeniyle patates ekim alanlarının daraltılması tedbirleri yanında aslında devletimiz çiftçilerimize alternatif ürün arayışına yönlendirmesi ile bölgemizde ürün çeşitliliğine bağlı olarak bu kapsamda fasulye ekim alanları genişletme çalışmalarını yürütmekteyiz bu çalışmalarımızda bizlere destek olan teknik personellerimize ve üreticilerimizi kutluyorum dedi. Bu çalışmaları yürüten teknik personellerimizi, çalışmayı destekleyen herkesi ve üreticilerimizi kutluyorum dedi.

Vali Vekili Vural DEMİRTAŞ’ da konuşmalarında tarım sektörünün çok güçlü bir sektör olduğunu, üreticilerimizin tarımın yeni usul ve tekniklerle yapılması gerekliliğini, tohum seçiminin iyi yapılmasını çok değişik alternatif ürünlerin getirilmesini dile getirerek çiftçilerimizin tarımsal bütün konularda konu uzmanı ziraatçi teknik personellerinden faydalanmaları konusunda hatırlatma yaparak, tarla gününü tertip eden herkese teşekkürlerini ifade etti.

Protokol konuşmaların ardından tarlada fasulye hasad alanına geçildi.Fasulye ürününün veriminin oldukça iyi olduğu yerinde gözlendi.Üreticilerimize ürünlerinin bol ve bereketli olması temennisinde bulunuldu.Hasattan sonra  katılımcılara Derinkuyu Hakkı Atamulu Kültür Parkında tandırda kuru fasulye yemeği ikramında bulunuldu.O günün akşamında da Derinkuyu Kaymakamlığı ve Derinkuyu Belediye Başkanlığının organizasyonuyla yer altı giriş alanında TRT Sanatçıları tarafından Halk Konseri düzenlendi.