NEVŞEHİR SÜRÜCÜ KURSLARI DERNEK BAŞKANI VE AYNI ZAMANDA ÖZBAŞAK SÜRÜCÜ KURSU KURUCUSU

MURAT AKBUDAK ‘DAN  BASIN AÇIKLAMASI

 

Emniyet Genel Müdürlüğünün yeni çalışması,

 Ehliyetler değişiyor! Ve Yeni sınıflandırmalar geliyor.

 

           

            Sürücü Kursları Dernek Başkanı ve aynı zamanda da Özbaşak Sürücü Kursunun Kurucusu Murat AKBUDAK,  Sürücü Belgeleri hakkında yeni tasla çalışmaların hakkında kısaca şu bilgileri aktardı.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü sürücü belgeleri alımı konusunda genel değişiklikleri içeren bir yönetmelik hazırlamış bulunmaktadır. Bu yönetmeliğe göre bazı bakanlık ve kuruluşların görüşlerinin alınması sonrasında hazırlanan yönetmeliğe göre artık alınan ehliyetler ömür boyu geçerli olamayacaktır. Yönetmelik kabul edilir ise gerek yeni gerekse mevcut sürücü belgeleri bu kapsamda değerlendirme yapılacaktır.  

 

Yeni tasarı ile hali hazırda kullanımı devam eden A1, A2, F, H, B, G, C, D ve E sınıfı sürücü belge sınıfları kaldırılacaktır. Türk sürücülerin AB ülkelerinde sıkıntı yaşamasına neden olan 9 ayrı ehliyet sınıfı 16 ayrı sınıfa çıkarılacak. Yeni sürücü belgeleri ise; A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, F, G ve K sınıflarından oluşacaktır. Kullanılan araç ve sürücü belgesi sınıflarının özellikleri ise tanımı ve kapsamı bu yeniden düzenlenecektir.

 

Bu düzenlemeye göre artık alınan ehliyetler ömür boyu geçerli olmayacak. M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler 5 yıl geçerli olacak. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgeleri emniyet müdürlüğü tarafından geri alınacak. Süresi dolmuş ehliyetleri kullanan sürücülere 343 TL para cezası yazılacak. Yenilenen sürücü belgeleri için harç alınmayacak sadece belge parası alınacak. Birde sağlıklı olup olmadığı konusunda Rapor istenecek. Kısaca her aracın bir muayenesi varsa, sürücüsünündü artık muayenesi yapılacak.

 

Motorlu bisiklet ve motosiklet kullananlara verilecek M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgeleri için aranan yaş şartı 17'den 16'ya çekilecek.

 

Ehliyetlerini bir üst sınıfa dönüştürecek kişilere deneyim kıstası getirilecek. Yani direk olarak Otobüs kullanan sürücü belgesi verilmeyecek. A sınıfı ehliyet alacakların ez az iki yıllık M, A1 ve A2, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgesi alacakların ise iki yıllık B ya da BE sınıfı ehliyetleri olacak. D ve DE sınıfı ehliyet almak isteyenler en az 24 yaşında olacak.

 

 

 

Trafik polisleri sürücülüğe engel sağlık şartını taşımadığını gördüğü ya da tespit ettiği kişilerin ehliyetlerine geçici olarak el koyacak. Sağlık bakımından sürücülüğe engel olabilecek bir değişiklik gördüğünde kişileri hakem hastanelerine sevk edilebilecekler.  Hastanelerden sağlam raporu alan kişilere ehliyetleri bu nedenle tekrar iade edilecektir.

 

Tüm bu yeni düzenlemelerin işleyiş açısından daha düzgün olacağı kanısındayım dedi.

 

 

26.08.2013

Murat AKBUDAK

Özbaşak Sürücü Kursu Kurucusu

Sürücü Kursları Dernek Başkanı