Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği (TOHAD), engellilerin karşılaştığı sorunları anlatmak amacıyla Kamu Denetçiliği Kurumu’nu (KDK) ziyaret ederek Ombudsman Mehmet Elkatmış ile görüştü. KDK Toplantı Salonunda gerçekleştirilen ziyarete, Ombudsman Mehmet Elkatmış, 22 STK arasından gelen 10 temsilci, KDK uzmanları ve uzman yardımcıları katıldı.

 

Ombudsman Mehmet Elkatmış, toplantıda yaptığı konuşmada yapılan çalışmaları önemsediklerini vurgulayarak, “Sivil Toplum Örgütlerini (STK) her zaman önemsedik ve önemsiyoruz. Bizlerin engellilerin sorunlarının giderilmesi adına her daim beraber çalışmamız gerekiyor. Bizim en büyük dayanağımız yardımcımız siz STK’larsınız.” diye konuştu.

 

Elkatmış, engellilerle ilgili toplumsal duyarlılık çalışmaları yapılması gerektiği konusuna değinerek, “Engellilerimizle ilgili toplumsal duyarlılık olmadığı müddetçe değişen bir şey olmayacaktır. Toplumsal duyarlılık arttıkça birçok sorunların halledileceğini düşünüyorum ve elbirliği ile bunu başaracağımıza inanıyorum. İşaret dilini öğreten okulların açılması gerekir. Sağlıkla ilgili yüksekokullar açılıyorsa Türkiye’de en azından birkaç tane işaret dili öğreten ve sosyal hizmet uzmanı yetiştiren okulun açılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

 

Elkatmış, gelen müracaatları çok yönlü incelediklerini, sadece iç mevzuat olarak değil, idarenin her türlü eylem ve işlemleriyle tutum ve davranışlarıyla hakkaniyet çerçevesi yönünden de inceleme yaptıklarını vurguladı. İnsan haklarına ve hakkaniyete uygun olup olmadığına da baktıklarını dile getiren Elkatmış, şikâyetlerde bilirkişi dinleme yetkilerinin olduğunu ve bu konularda bilirkişi olarak kendilerini dinleyebileceklerini kaydetti.

 

Ombudsman Mehmet Elkatmış, derneğin çok güzel çalışmalar yaptığını, Kurum olarak mutlak suretle sorunların değerlendirileceğini bunların hep birlikte mücadelesini vereceklerini söyledi.

 

TOHAD Başkanı Süleyman Akbulut ise toplantıda yaptığı konuşmasında, Temmuz 2013-Haziran 2014 döneminde gerçekleştirdikleri ‘Engelli Hakları İzleme Grubu Projesi’ hakkında Ombudsman Mehmet Elkatmış ile KDK uzman ve uzman yardımcılarına bilgi verdi. Engellilerin sorunlarına değinen Akbulut, engelli sorunlarının aslında haklardan eşit yararlanmama olduğunu, engelliler için temel sorunun ayrımcılık olduğunu belirtti.

 

Süleyman Akbulut, sağlık yardımlarında çok ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek “Engelli bireylerin sağlık yardımları bireyselleştirilmiş nitelikte olmalıdır. Yani tekerlekli sandalye kişiye özeldir ve değişir. Manuel ya da akülü sandalye kullanan olabilir. Bu şekilde reçetelenmesi gerekir. Ne yazık ki Sosyal Güvenlik Kurumu yardımcı cihaz tıbbi malzemeleri belli bir standarta bağlamış ve piyasa koşullarının çok altında fiyatlandırmıştır” diye konuştu.

 

Akbulut, sistemin engellilere verilen malzemeleri maliyet olarak görülmemesi gerektiği konusuna değindi. Malzeme aldıkları zaman okula gidebildiklerini, öylece meslek edindiklerini ve kamuyu da çok ciddi bir yükten kurtardıklarının altını çizen Akbulut, bir engellinin iş bulamadığı zaman devletin kendisine bir ömür maaş, ailesine bakıcı parası verdiğini; ancak kendileri için önemli olanın onurlu bir yaşam, yüksek standartta sağlık hizmeti olduğuna vurgu yaptı.

 

Süleyman Akbulut, kurumlarda ciddi sıkıntılar olduğunu, işaret dili bilen personelin olmamasından yakındı. Akbulut,  hastaneye gidildiği zaman hastalık belirtisini anlatacak hiç kimsenin olmadığını, bunun yaşamsal riskler doğurabileceğini de sözlerine ekledi.