NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’de yerel seçimlerle birlikte tüzel kişilikleri ortadan kaldırılan eski belediyelerin taşınmazlarının satışı gündemde.

6360 sayılı yasa ile tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin, İl Özel İdaresine devreden taşınmazlarından; Gülşehir İlçesi Gümüşkent Köyü, Derinkuyu İlçesi Suvermez Köyü, Kozaklı İlçesi Kalecik, Karasenir ve Karahasanlı Köyü ve Ürgüp İlçesi Başdere Köyünde bulunan taşınmazların 5302 sayılı kanunun 10. Maddesinin f bendi gereğince satışı hususunda İnceleme ve Araştırma Komisyonu tarafından tanzim edilen rapor il genel meclisinde görüşülerek karara bağlanacak.

Öte yandan hafta başında sürmesi beklenen il genel meclisinin gündeminde taşımalı eğitim de yer alacak. Nevşehir Merkez ve İlçelerde bulunan bütün köy okullarının sayıları, öğrenci mevcutları ve acil ihtiyaçlarının neler olduğu, ayrıca, bahse konu okullara taşımalı sistemle gelen öğrencilere yemek veren fabrikaların genel durumlarının nasıl olduğu hususlarında Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından tanzim edilen rapor görüşülerek karara bağlanacak.   

Mecliste Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığının 09.12.2014 tarih ve 226 sayılı yazıları ile teklif edilen, 5263 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunla değiştirilmiş olup, yine aynı kanunun 19. Maddesi gereği, 2015 yılı için İlimiz Merkez İlçe, Avanos, Gülşehir, Kozaklı ve Ürgüp’e 2’şer, Acıgöl, Derinkuyu ve Hacıbektaş Vakıfları için 3 ‘er hayırsever vatandaşın İl Genel Meclisince belirlenmesi talebi de ele alınacak.      

5302 Sayılı Kanunun 17. maddesi ve İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 21. maddelerinde; “İl Genel Meclisi, her yılın ocak ayında yapılacak toplantısında İl Özel İdaresinin bir önceki yıl gelir ve giderleri ile hesap ve işlemlerinin denetimi için kendi üyeleri arasından gizli oyla bir denetim komisyonu oluşturur.” Denilmektedir. Bu sebeple İl Genel Meclisince Denetim Komisyonunun oluşturulması talebi ile 6360 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile, 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanununun17. maddesi 2.fıkrasına eklenen fıkra gereği, ”Denetim Komisyonunda İl Özel İdaresi dışındaki kamu kurum ve kuruluşlardan görevlendirilecek personel sayısı, personelin çalıştırılacak gün sayısı ve verilecek gündelik miktarın, 5393 Sayılı Belediye Kanununun 25. maddesinin 3. fıkrasındaki oranı aşmamak üzere belirlenmesi gerekmektedir” Denilmektedir. Bu sebeple 2015 yılında çalışmalarına başlayacak olan Denetim Komisyonunda görev alacak memur üyelerin kişi sayıları, çalıştırılacakları gün sayıları ve verilecek gündelik miktarlarının belirlenmesi talebi de il genel meclisinin bir başka gündem maddelerinden olacak.