Yurt dışında yaşayan bir kişi emeklilik yaşı uygun olduğu taktirde oradan getirdiği çalışma belgeleri ve istenilen diğer belgeler ile Türkiye’deki bir Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurması halinde yasalar gereği emekliliğe hak kazanıyor.

Aradaki prim borcu da ödendikten sonra maaş almaya başlayan gurbetçiler bir yıl biriken maaşları ile Nevşehir'de tatillerini geçirip tekrar yaşam alanları ülkelerine dönüyorlar.

Bu durum bazı vatandaşların tepkilerine neden olurken konuyla ilgili konuşan Nevşehirliler yaptıkları açıklamada;“Bizler emekli olabilmek adına yıllarca çalışıp prim ödüyoruz.

Çok da olsa az da olsa bir maaşa bağlanım hayatımızı sürdürmeye çalışıyoruz her yıl zamlar açıklandığında hakli olarak iktidarlar SGK’nın gelir gider dengesini gözeterek zam veriyor ve bu zamlar her dönemde yetersiz bulunuyor. Ancak Türkiye ile pek fazla bağı kalmamış yılın tamamına yakınını yurt dışında geçiren bir kişi emeklilik yaşı geldiğinde bizlere göre daha az bir miktarı ödeyip bizlerden daha fazla almaya başlıyor.

Bu kişiler kesin dönüş yapmayıp yaşadıkları ülkelerden de çalıştıkları döneme ait olan emekli maaşlarını da almaya devam ediyor.Bu durum kabul edilir gibi değil 35 bin TL yatıran bir gurbetçi SSK emeklisinden daha fazla maaş alıyor bu kişi öldüğünde ise maaş geride kalan hak sahiplerine yani eşi veya kızlarına kalıyor kısacası devletimiz 35 bin TL yatıran bir kişiye beklide 35 40 sene maaş ödüyor.Maaş almakta olan kişilerin kız çocukları evli olsalar da yaşadıkları ülkelerde oranın nüfusuna işlenip Türkiye’de bekarlarmış gibi görünüyor.Bu olaylar bürokratların çözeceği bir olay değil yetkililerden bu durumla ilgili bir yasal düzenleme yapmalarını istiyoruz sonuçta bu ülke bizim biz nasıl hakkımıza razı olup onunla yetiniyorsak onlarda razı olsunlar yurt dışında yaşayıp ta halen balalarının maaşlarını alan ve yaşları 60 – 70 olan bir çok insan var bunların tespit edilip cezalandırılmalarını istiyoruz” dediler