Nevşehir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, denetimli serbestlik tedbiri uygulanan yükümlülerin suça tekrar karışmadan topluma uyumlarını sağlamak, topluma faydalı bireyler olmalarına destek olmak amacıyla boş zaman yapılandırması ve seminerler ile iyileştirme çalışmalarını sürdürmektedir.

 

13/02/2014 tarihinde valilik konferans salonunda Nevşehir TEMA Vakfı Temsilcisi Orhan ÇALIK tarafından “Küresel ısınma ” konulu seminer gerçekleştirilmiştir. Seminere Denetimli Serbestlik İl Müdürü Hikmet KELEN, sosyolog Meriç ÇAKINLI, Melek CEYHAN ve öğretmen İzzet TANIŞMAN katılmıştır.

 

Nevşehir TEMA Vakfı Temsilcisi  Orhan ÇALIK Küresel ısınma konusunun toplumda yeterince bilinmediğini ve bütün olumsuzlukların bilgisizlikten kaynaklandığını belirterek şunları söylemiştir;

 

Küresel ısınma ve sonuçlarının ve küresel ısınmaya sebeb olan faktörler ve küresel ısınma karşısında insanların neler yapabileceği anlattı.

 

Çağımızın en büyük tehlikesinin su sıkıntısı olacağını ve suyun tasarruflun kallanılması ve ağaç sayılarının çoğaltılması gerektiğini belirterek vakıfın misyon ve vizyonlarının :

Toprak...Toprak...Toprak...

Ülkemiz yılda 743 milyon ton toprağını erozyonla kaybediyor. Oysa yaşam üreten bir cm toprağın oluşması binlerce yıl sürüyor. Toprak kaybetmeyi göze alamayacağımız kadar kıymetli bir varlık. Bize aşımızı, işimizi, sanayimize hammaddeyi toprak sağlıyor. Eğer toprağımızı kaybedersek hayatımızı da kaybederiz. TEMA'nın varoluş nedeni yaşama yani toprağa sahip çıkmak, korumaktır demiştir.

Ufkumuz, Geleceğe Bakışımız;

Sürdürülebilir yaşam ilkesiyle başta topraklarımız olmak üzere doğal varlıkların korunması için, bilim temelli çalışan, topraktan gelen toplumsal barışa inanan, halkla bütünleşen, ülkenin ve dünyanın geleceğinde söz sahibi olan, gönüllü, bilinçli, öncü, uluslararası ve muteber bir Sivil Toplum Kuruluşu olmaktır.

Amacımız,

-Ülke topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek ve bu mücadelenin bir devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak,

-Toprakla birlikte dünya üzerindeki ekosistemi oluşturan su, orman, biyolojik çeşitlilik gibi tüm doğal varlıkların korunması ve insan kaynaklı iklim değişikliğine dair politikaların ve toplumsal bilincin oluşturulması için çalışmak,

-Kendiliğinden yetişen doğal ormanları korumak, ağaçlandırma çalışmaları yaparak topluma ağaç sevgisi aşılamak,

-Tarım alanları, çayır ve meraları korumak, geliştirmek, amacı dışında kullanılmasını önlemek,

-Doğal varlıkların korunması ve doğru şekilde yönetilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına öncülük etmek, destek vermek.

TEMA Vakfı'nın Hedefi;

Öncelikle ulusumuza, onun temsilcilerine, siyasal partilere ve hükümetlere, resmi ve özel kuruluşlara, eğitim kurumlarına, basın yayın organlarına, toprak erozyonunun nedenlerini, vahim sonuçlarını ve ülkemizin çöl olma tehlikesini anlatmaktır. TEMA bu hedef doğrultusunda, siyasi güçleri, doğal varlıkların yok edilmesi ve erozyon sorununa çare bulmadan iktidar olamayacaklarına inandırma çabasındadır. Bu nedenle başta erozyon sorunu olmak üzere çevre sorunlarına karşı duyarlı, bilinçli ve etkin bir kamuoyu oluşturmaya çalışılmaktadır.

TEMA Vakfı, ülkemizin en değerli hazinelerinden birinin toprak olduğunun bilincindedir. Bu nedenle, orman, çayır, mera ve tarım alanlarının, su ve bitki gen kaynaklarının, doğanın korunması ve erozyonun önlenmesi ile insan kaynaklı iklim değişikliği konularında, belli bir devlet politikasının gerekli ve zorunlu olduğuna inanmaktadır. Bu hedeflere ulaşmak ancak teknik yönden yeterli bir kadro, teşkilat ve mali imkânlarla mümkün olduğunu belirterek;

Temel Değerlerimiz

-Güvenirlilik ve Saygınlık

-Şeffaflık

-Gönüllülük

-Yaratıcı Katılımcılık

-Siyasi Tarafsızlık

-Herkesi Kucaklama

-Bilimsellik

Olduğunu beirterek seminere katılanlardan dilek ve temenniler ile yükümlüler memnuniyetlerini dile getirmişlerdir.