Kıdemli Astsubay Çavuş Mehtap Yıldız, yavru köpeklerin eğitiminden sorumlu. Yıldız 'Kadın hassasiyeti hayvanlara da yansıyor' diyor. Kıdemli Astsubay Çavuş Hatice Özbek ise atlı birlikte görevli 3 kadın askerden biri.

Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkez Komutanlığı (JAKEM), ilklere imza atıyor. Jandarma'nın tek atlı bölüğü, JAKEM bünyesinde. Yine bir ilk olarak 'Yavru Köpek Eğitim Kısım Komutanı' Jandarma Kıdemli Astsubay Çavuş Mehtap Yıldız burada görevli.

Van depreminden 47 saat sonra 14 günlük Azra'nın yerini tespit eden 'Bafi' merkezde eğitilmiş. Atlı Bölük'ün ise 27 binicisinden 3'ü kadın. Bölük, turizmin yoğun olduğu bölgelerde görev alıyor.

 

Çanakkale, Antalya gibi illerde hizmet veren atlı jandarma, motosikletin giremediği alanlarda da boy gösteriyor. JAKEM'de 49 at göreve hazır halde. Kadın askerler merkezedeki yaşamlarını anlattı...

Bana daha az kızıyorlar

YAVRU Köpek Eğitim Kısım Komutanı Jandarma Kıdemli Astsubay Çavuş Mehtap Yıldız, 'köpeğe yönelik şiddet haberi görünce çok üzülüyorum' diyor.

 

Yıldız, 'Köpeklerimizin branşlarını tespit etmeye çalışıyoruz. Kimisi koku almaya daha duyarlı. Bu köpekler arama kurtarma ve bomba bulmaya yatkın oluyor. Üzerinde çalıştığım 5-6 aylık labrador cinsi köpeklerimiz var. Sevgi ve bakım isteyen bir dönemdeyiz. Kadınların hayvan eğitimi konusundaki duygusal yaklaşımları, yaradılıştaki hassasiyetleri hayvanlara da yansıyor. Eğitirken istemedikleri bir şeyi yaptığınız zaman sinirlenmeleri daha alt seviyede oluyor' dedi. Yavru köpeklerin şu an 'anaokulu' diye tabir edilen dönemde olduğunu belirten Yıldız, 'Hayvanları çok seviyorum. Çocukluktan beri köpeklere karşı hep ilgim vardı. Küçükken köpeklerin kuyruklarının kesildiğini gördüğümde çok üzülüyordum. Sonradan öğrendim ki bu köpeklerin daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Küçük bir parça kesiliyor. Burada özellikle köpeklerimizin beslenmelerine çok dikkat ediyoruz. Çiğ şeyler yedirmemeye çalışıyoruz' diye konuştu.

 

Tacirin panzehiri HAYDUT

JAKEM'DE yetiştirilen ve Diyarbakır'da görev yapan Labrador Retriver cinsi 'Haydut' bir rekorun sahibi. Uyuşuturucu tacirinin korkulu rüyası olan Haydut'un, 2007-2011 arası katıldığı operasyonlarda ele geçen narkotik ve psikotrop madde miktarı yaklaşık 405 milyon değerinde. Jandarma Dergisi'nde Haydut ile ilgili yayınlanacak yazının son bölümü şöyle: Kimileri vazgeçilmez bir dost, kimileri iyi bir görev köpeğidir. Köpekler yaptıkları bütün işleri sahibini mutlu etmek için yapar. Haydut gibi her köpeğin bir başarı öyküsü vardır. Bu ulvi yaratıkların birer canlı olduğunu unutmadan onlara gereken değer verilmelidir.

 

Tatilde bile özlüyorum

KIDEMLİ Astsubay Hatice Özbek 10 aydır Atlı Jandarma Bölüğü'nde. 34 haftalık kursiyerlik sonrası profesyonel binici unvanını alan Özbek, 'Atları çok seviyorum. Ailem bu seçimde bana ciddi destek verdi. Milli parklarda ve turistik bölgelerde asayişi sağlıyoruz, özel törenlerde görev yapıyoruz. Daha önce 'Sude' isimli ata biniyordum. O şimdi Çanakkale'de görevde. Şu an bindiğim atın ismi 'Oruç Sultan'. Bir kısrak. Atların da insanlar gibi hepsinin bir karakteri var. Zamanla tanıyorsunuz. Ata binmek bir bağımlılık, tutku haline geliyor. Tatilde olsanız bile özlüyorsunuz' dedi.

 

AKŞAM