NEVŞEHİR(MHA) Kapadokya bölgesinde Kültür Turizminin alt yapısını kaya oyma kiliseler(Göreme Tokalı, Elmalı, Karanlık, Çarıklı, Çavuşin Nicephoras Phocas, Mustafapaşa Aios Vasilios, Gülşehir St. Jean Kilisesi, Tatlarin Kiliseleri), Yer altı Şehirleri(Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak, Tatlarin, Mazı) Hacıbektaş Veli Külliyesi, Kervansaraylar (Ağzıkarahan, Sarıhan), Selçuklu ve Osmanlı Dönemine ait diğer dini ve kültürel yapılar(Taşkınpaşa Camii ve Medresesi, Damat İbrahim Paşa Camii ve Külliyesi, Aşçıbaşı Camii (Gülşehir), Ulu Camii (Avanos), Gülşehir Karavezir Camii ve Külliyesi), Selçuklular dönemine ait bazı eserler ise Alâeddin Camii (Avanos), Kızılkaya Camii (Gülşehir) den oluşturmakta. Ayrıca Nevşehir Merkezde bulunan Damat İbrahim Paşa Hamamı önemli tarihi hamamlardan.

Nevşehir de Cami Cedit, Tahta Camii, Bekdik Dere, Cumhuriyet ve Camii Atik Mahallelerinde Lale Devrinden Cumhuriyet dönemine kadar yapılan 24 adet tarihi çeşme bulunmakta.

Termal Turizm Bölgemiz termal turizmi açısından da önemli merkezlerden birisi. Kozaklı ilçemizde bulunan Termal Kaynak 95 santigrat derecede olup, kaplıca turizmi açısından çok büyük bir potansiyel. Kozaklı ilçesinde Turizm ve Belediye belgeli 30 adet otel ve motelde toplam 7 bin yatak mevcut. İlçede 1996 yılında yapımı tamamlanan ve atıl durumda bulunan 250 yatak kapasiteli Fizik Tedavi ve Hidro Termal Sağlık Merkezi’nin tadilatı ve kesin kabulü yapılmış olup, hizmete açılmış.

Trekking Bölgemizde yer alan önemli vadiler (Kızılçukur, Gomeda, Çat, Meskendir, Güvercinlik ) doğa yürüyüşleri ile ziyaretçilere daha yakından tanıtılmakta olup, gelen ziyaretçilerin bölgemizde daha fazla konaklamaları için imkan sağlanmakta.

Kongre Turizmi İlimizde yer alan 4 ve 5 yıldızlı otellerin salonları düzenlenecek kongre, seminer, konferans ve panel gibi faaliyetlerin yapılması için uygun durumdadır. Ancak kapasite olarak yeterli değil. Özellikle, kış aylarında kongre turizmi Bölge Turizmi için önemli bir kaynaktır. Bu güne kadar 4 ve 5 yıldızlı otellerimizde çeşitli tıp kongreleri, ilaç firmalarınca düzenlenen kongreler, çeşitli firmaların bayii toplantıları, bazı sempozyum ve paneller başarı ile gerçekleştirilmekte.

Dağ ve Doğa Yürüyüşü Erciyes ve Hasan dağlarının volkanik patlamalarının sonucu ortaya çıkan volkanik tüflerin zamanla aşınması ile oluşan vadiler, yürüyüş turizmi açısından son derece uygun. Özellikle Göreme Tarihi Milli Parkı ve çevresinde çeşitli uygarlıkların mimari tarzını ve resim sanatını yansıtan görsel değerler bulunmakta. Göreme Tarihi Milli Parkı içinde doğal ve kültürel amaçlı yürüyüşler için kullanılan patikalar mevcut.