Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu III programı kapsamında AB – Türkiye eş finansmanı ile ‘’Seyirler Projesi’’ çerçevesinde, 21-23 Ağustos 2015 tarihlerinde Uçhisar’da düzenlenen 3.Kapodokya Tiyatro Festivali sona erdi.

CRT SBlaise Tiyatro Araştırmaları ve Yaratım Merkezi’nin, tiyatro ile geleneksel sanatlar arasındaki ilişkiyi araştırdığı çalışmaların bir ürünü olan festival, İstanbul, Ankara ve Paris başta olmak üzere Türkiye ve Fransa’nın farklı şehirlerinden uluslararası birçok sanatçı, akademisyen ve öğrenciden oluşan 150 katılımcısıyla Kapadokya’da bir tiyatro şöleni estirdi. Festivale, Uçhisar Belediyesi, Argos in Cappadocia, Les Maisons de Cappadoce, Elai Restaurant ve Le Mouton Rouge Restaurant destekleriyle hayat verdi.

Festivalin açılışı Le Mouton Rouge Restaurant’da, Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaarslan, proje sahibi CRT St. Blaise’in genel sanat yönetmeni Ali İhsan Kaleci, projenin Türkiye ortağı Görsel Sanatlar Merkezi Derneği Başkanı Ziya Daşdeler, festivalin onursal başkanı Jean Jacques LEMETRE ve TÜRSAB yürütme kurulu başkanı Muammer SAK’ın yaptığı çok değerli konuşmalarla yapıldı.

Festivalde, çalışmalarını uzun yıllardır Paris’te sürdüren Ali İhsan Kaleci’nin yönettiği “Yer ve Gök Arasında, Köroğlu” isimli tiyatro eseri ilk kez seyirci ile buluştu. Festival süresince, dünyaca ünlü sanatçılar Jean Jacques Lemetre’in yürüttüğü “Müzikal Vücut” ve Tapa Sudana’nın liderlik ettiği “Tribuana” adlı atölye çalışmaları, Türkiye’deki sanatçılarla ilk kez paylaşıldı. “Sahne Sanatlarında İnsanın Kendisiyle Yüzleşmesi” başlıklı panel, uluslararası sanatçı, akademisyen ve araştırmacıların katılımıyla zengin sunumlar ve sohbetlerle gerçekleşti.

Festival, projenin gerçekleşmesinde büyük emeği olan ve geçtiğimiz sene kaybettiğimiz sevgili Mustafa Kürşat Turgut anısına düzenlenen anma gecesi ile noktalandı. Geceye, Mustafa Kürşat Turgut’un ailesi ile birlikte Uçhisar Belediye Başkanı Ali KARAARSLAN, Ali İhsan KALECİ, Ziya DAŞDELER ve proje ortağı Göreme Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Sayın Ali YAVUZ katıldı.

Seyirler Projesi önümüzdeki aylarda Türkiye ve Fransa’nın birçok şehrine yapılacak bir turne programı ve proje sürecindeki tüm çalışmaların, sohbetlerin, hikâyelerin ve fotoğrafların yer alacağı canlı bir kitap yayını ile devam edecek.