Baş Ombudsman M. Nihat Ömeroğlu, TBMM Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu'nda, Kurumun 2014 Yıllık Raporu’na ilişkin sunum yaptı. Sunuma, Ombudsmanlar Serpil Çakın, Abdullah Cengiz Makas, Muhittin Mıhçak, Mehmet Elkatmış ve Zekeriya Aslan katıldı.

 

Kurumun yetki, görev ve sorumlulukları ile başvuruların incelenmesindeki usul ve süreçleri hakkında Karma Komisyonu üyelerine bilgi veren Nihat Ömeroğlu, 2013 yılında ortalama 7 bine yakın şikâyet geldiğini ve bunların 1528'i hariç tümünün sonuçlandığını, geçtiğimiz yıl ise 5 bin 639 şikâyet geldiğini belirtti. Ömeroğlu, "9 ayda 7 bine yakın şikâyet geldi. Bir yıl içerisinde 5 bin 639 şikâyet geliyor. Bunda idarelerimizin çok iyi işlediği yönünde yorum da yapılabilir" dedi. Şu anda işlem gören toplam dosya sayısının 7 bin 167 olduğunu dile getiren Ömeroğlu, 819'u hariç çoğunu sonuçlandırdıklarını dile getirdi.

 

Sunumunda, resen inceleme yetkisinin kendileri için önemli olduğuna vurgu yapan Ömeroğlu, "Resen inceleme yetkisi İnsan Hakları Kurumu’na verilmiş durumda. Orada sorun yaratmıyorsa bizde de hiç yaratmaması gerekir diye düşünüyoruz. İnsan hakları ve demokrasi kültürünün yerleştiği ülkelerde Ombudsmanlık Kurumlarının çok saygın bir yeri var ve bu ülkelerde kararlara uyma oranı % 90’ın üzerinde. Diğer ülkelerdeki Ombudsmanlık Kurumlarına baktığımızda, İngiltere’de idarenin % 99 oranında tavsiye kararlarına uyduğu, mahkemeler de genel itibarıyla Ombudsmanın tavsiyeleri doğrultusunda karar verdiğini görmekteyiz. Daha çok arabuluculuk kurumu olarak etkinliğe sahip olan Fransa Ombudsmanlık Kurumu’nda ise tavsiye kararlarına uyma oranının % 80 gibi çok yüksek seviyelerde seyrettiği bilinmektedir” şeklinde konuştu.

 

Ömeroğlu, 2014 yılı içerisinde şikâyetçilerin talepleri doğrultusunda, idare ile bağlantı kurularak söz konusu taleplerin idareye anlatıldığı ve çoğu zaman kurumlar ile yüz yüze görüşmeler yapılarak sorunların uzlaşma yolu ile çözüme kavuşturulduğunun bilgisini verdi.

 

Kurumun insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde inceleme ve araştırma yaptığına değinen Ömeroğlu, şikâyet konusunun insan haklarına, temel hak ve özgürlüklere, kadın ve çocuk haklarına ilişkin olması halinde yerinde inceleme ve araştırma yapılabileceğini aktardı.

 

Şikâyet inceleme aşaması hakkında da bilgi veren Ömeroğlu, şikâyetin, konusuna göre ilgili Kamu Denetçisine havale edildiğini, Kamu Denetçisinin ise şikâyeti uzmana ileterek inceleme, araştırma sürecinin başlatıldığını bildirdi. Ömeroğlu, incelemeler sonucunda ise karar verilmesine yer olmadığına dair karar, incelenemezlik, gönderme, tavsiye, ret ve birleştirme kararlarının verildiğini belirtti.

 

Kurum çalışmalarının verimliliğinin artırılması ve yurtdışı iyi uygulama örneklerinin ülkemize kazandırılması amacıyla uluslararası proje çalışmaları olduğunu kaydeden Ömeroğlu, Kamu Denetçiliği Kurumunun Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi ve Kamu Denetçiliği Kurumunun Kurulmasının Desteklenmesi Projesi gibi çalışmalarının olduğunu bildirdi.

 

Ömeroğlu, 2014 yılında KDK hakkında değerlendirmelerde bulunulan uluslararası raporlarda, Kurum kararlarının AİHM içtihatlarıyla uyumlu olduğu, Kurum çalışmaları ve kararlarının Avrupa standartlarında olduğu ve Kurumun resen inceleme yetkisini haiz olması gerektiğinin vurgulandığını söyledi.

 

Ömeroğlu, 2014 yılında Kurumun uluslararası kurum, kuruluş, örgüt, çeşitli ülkelerin büyükelçileri ve Ombudsmanları tarafından ziyaret edildiğini aktardı.

 

Ömeroğlu, sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.