Kıbrıs/Güzelyurt Kalkanlı’da geçtiğimiz aylarda temeli atılan cami inşatı ile ilgili vatandaşlar ve öğrenciler ibadetlerini daha rahat yapma konusunda feraha ermişlerdi. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, Din İşlerini Başkanlığı’nın ve Rektörün cami inşatına devam edilmesi yönünde ki görüşüne rağmen Güzelyurt Kaymakamlığı’nda ki bir müfettişin camii inşatını engellemesiyle inşaat şu an durmuş durumda. Öğrenciler ve halk namazlarını Kıbrıs’ın yağmurlu havalarında dışarda kılmak zorunda bırakıldı.

Durumla alakalı ESKAD, GÜMANDER, GÜZELYURT ÜLKÜ OCAKLARI ve Güzelyurt’taki Öğrenci Birliklerinden yapılan yazılı açıklamada şunlar dile getirildi:

İbadetimizi yerine getirmek için önemli mekanlardan biri olan camilerimizin bu gibi engellerle karşılaşılıp inşaatların durdurulması bizi derinden üzmüştür. Demokrasi ve hukukla yönetilen bir devlette ibadetlerini özgürce yaşamak isteyen halkın bu özgürlüğü kısıtlanamaz düşüncesindeyiz. Herkesin onay verdiği cami inşatının bir kişinin onayına mahkum bırakılması konusunda Başbakanlık ve Güzelyurt Kaymakamlığına dik durmaları ve inşaatın devamı için baskı yapmaları tavsiyesinde bulunuyoruz.

            Geçtiğimiz günlerde Ezan konusunda da gördüğümüz gibi Kıbrıs halkı dinine, örf ve adetlerine bağlı bir milletdir. Bu uğurda gereken cevabı gerekli yerlere vermesini bilir.

            Bu konuda ki diğer tavsiyemizde kiliseden camiye çevrilen mekanın hali hazırda ki cami inşatının bitmesinin ardından Hristiyanların ibadet yapması için tekrar kiliseye çevrilmesi ve Hristiyanların ibadetlerini herkes gibi özgürce yapması yönündedir.

            Gerekinin yapılacağı inancıyla kamoyununa arz ederiz.