KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDA AŞILAMA KAMPANYALARI SONA ERDİ.

Konu ile ilgili olarak İl Müdürü Okan YILMAZ’ ın Açıklaması

                 Ülkemizde yaygın olarak görülen ve yetiştiricilerimizin ekonomik kayıplarına neden olan, hayvancılığımıza olumsuz etkiler yapan Brusella, hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit eden önemli bir zoonoz hastalıktır. Sadece hayvanların verimini düşürüp, sağlıklarını tehdit etmekle kalmayan, aynı zamanda insan sağlığı için de ciddi riskler oluşturan bu tehlikeli hastalıkla mücadele için sığırlarda 10 yıl, koyun ve keçilerde 6 yıl sürdürülecek Brusellanın Konjuktival Aşı İle Kontrol ve Eradikasyonu Projesi'nin 01.01.2012 tarihinden itibaren başlatılmıştır. Bakanlığımız tarafından 2012 Yılında başlatılan Brucella Eradikasyon Projesi Kapsamında İlimizde 2013 Yılı Koyun Keçi Brucella (Rev1) Aşılama Proğramı çerçevesinde Bakanlığımız tarafından gönderilen 40.000 doz Koyun keçi Brucella (Rev-1) aşısı,  2013 yılında doğan ve 3 aylık yaşını tamamlayan kuzu ve oğlaklar ile 2012 yılında aşılanmamış küçükbaş hayvanlara başarıyla uygulanmıştır.

               Küçükbaş Hayvancılığımızı olumsuz etkileyen hastalıklardan bir diğeri Koyun Keçi Vebası (PPR ) hastalığıdır. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılamadır. PPR Aşısı küçükbaş hayvanların İl dışına sevklerinde Veteriner Sağlık Raporu verilmesi için de gerekli olduğundan yetiştiricilerimizin küçükbaş hayvanlarını sevk etmeden önce İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir.

                İlimizde 2013 yılı Aşılama kampanyası döneminde daha önceki yıl çeşitli nedenlerden aşılanamayan hayvanlar ile 2013 yılında doğan genç hayvanların aşılanması programa alınmış, toplam 68.568 küçükbaş hayvan aşılanmıştır.

                                                                                                        OKAN YILMAZ
                                                                                                    GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRÜ