Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Halk Bilimi Kulübü tarafından ‘Bütün Yönleriyle Kırgızistan’ konulu konferans düzenlendi.

NEHÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; NEHÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.


Konferansa konuşmacı olarak katılan 
NEHÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çeribaş, Kırgızistan’ın coğrafi,  kültürel, tarihi ve siyasi yapısı,  Kırgız Edebiyatı ile Kırgız Türkçesi hakkında katılımcılara bilgi verdi.  

Çeribaş, 80’i aşkın etnik grubun bir arada yaşadığı Kırgızistan’da nüfusun yüzde 69,6’sını Kırgızların, yüzde 14,5’ini Özbeklerin, yüzde 8,4’ünü Rusların, yüzde 1,2’sini Müslüman Çinli Dunganların, yüzde 1’ini Uygurların ve yüzde 5,3’ünü diğer etnik grupların oluşturduğunu söyledi. Çeribaş ayrıca Kırgızistan’da Kırgızca ve Rusçanın resmi dil olarak kullanıldığı ve okuryazar oranlarının ise erkeklerde yüzde 99, kadınlarda da yüzde 96’larda olduğunu sözlerine ekledi.

Konferans sonunda vermiş olduğu bilgilerden dolayı Doç. Dr. Mehmet Çeribaş’a NEHÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç teşekkür belgesi takdim etti.