Nevşehir ve bölgesinde son yıllarda bulunan Mamut, gergedan ve Fil fosilleri, canlı türleri bakımından bölgenin 10 milyon yıl önce adeta Afrika kıtası gibi olduğunu ortaya koydu.

Nevşehir'in Ürgüp ve Gülşehir ilçesinde yapılan kazı çalışmalarında bugüne kadar 10 milyon yıllık fosillerin de bulunduğu kalıntılara ulaşıldı.


Bölgede, yürütülen kazılar çerçevesinde Nevşehir’in Gülşehir ilçesindeki TOKİ inşaatı sırasında ortaya çıkan fosil yataklarında yapılan kurtarma kazılarında tarihlemesi 7 milyon yıl önceye dayanan fosiller bulunmuştu. Ayrıca, 2012 yılında Ürgüp Sofular köyünde yapılan çalışmalarda 10 milyon yıl önceye tarihlenen bir gergedan fosili ortaya çıkarılmıştı.

Nevşehir’in Gülşehir ve Ürgüp ilçelerinde fosillerin ortaya çıkması üzerine başlatılan çalışmalar kapsamında bölgeye Jeopark kurulması planlanıyor.

Yapılan kazılarda 9-10 milyon yıl öncesine dayanan pek çok hayvan fosili bulunan ve Türkiye’nin önemli jeosit alanlarında biri olarak gösterilen bölgede, üç toynaklı at, gergedan, zürafa, fil , domuz ve
boit öküzgillerden büyük ve küçükbaş hayvan kalıntıları bulundu.

​Yaklaşık olarak 20'nin üzerinde türün kalıntılarına ulaşıldığı belirtilen bu fosiller, Jeopark ta sergilenecek.

Yaklaşık İki yıl önce TOKİ’nin yol açma çalışması sırasında fosil yatağı ortaya çıkmıştı ve yetkililere haber verilmesi üzerine Paleontolog Doç. Dr. Okşan Başoğlu’nun bilimsel danışmanlığını yürüttüğü 13 kişilik bir ekiple kurtarma kazıları başlatılmıştı. Fakat 9 milyon yaşındaki hayvan fosillerinin bulunduğu yatak oldukça geniş bir alana yayıldığı için çalışmaların biraz zaman alacağı öğrenildi.

Bölgede Yüzey araştırmalarıyla başlayan ve sistematik kazılara dönüştürülen çalışmalarda bulunan fil, gergedan, zürafa, antilop, domuz, sırtlan ve primat gibi omurgalı hayvan fosilleri, Kapadokya bölgesinde açılacak yeni müzede yerli ve yabancı turistler için sergilenecek.

Burayı kafamızda canlandırırken Afrika ortamını düşünmek lazım. Çorak yerler, su kaynakları bulunan ve Afrika'daki galeri ormanlarına benzeyen bir ortama sahip. Çıkan hayvan fosillerinin tanımlanmasıyla birlikte bölgenin günümüz Afrika'sına benzerliği dikkatimizi çekiyor”.

En şaşırtıcı 7 hayvan fosili Kapadokya Bölgesinde...

30 kg’lık Rhino kafatası fosili: 9,2 milyon yıl önce ani bir volkan patlaması sonucu ölmüş olan nadir bir gergedan fosili. Türkiye’nin Kapadokya bölgesinde bulunan bu iki boynuzlu gergedan kafatasının ağırlığı tam 30 kg.