Nevşehir Belediyesi tarafından dönemin Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış’ın büyük katkıları ve yüzde 75’lik AB finansmanı ile Nevşehir’e kazandırılan merkez ilçeye bağlı Nar beldesi yakınlarındaki Atık Su Arıtma Tesisinin çevresi adeta çiçek bahçesini anımsatan görüntüleri ile piknik alanı görünümü kazandırıyor.

 Nevşehir'de 16 Milyon 500 Bin Metreküp Atık Su Arıtıldı...

Gelişmiş batılı ülkelerdeki gibi uzun havalandırmalı aktif çamur sistemi ile 24 saat aralıksız hizmet veren Atık Su Arıtma Tesisinde saniyede yaklaşık 200 litre atık su arıtılabiliyor.

 

2010 yılının Nisan ayında faaliyette olan tesiste günlük olarak 16 bin metreküp atık su arıtılıyor. Bugüne kadar yaklaşık 16 milyon 500 bin metreküpü aşkın atık suyun arıtımının yapıldığı tesiste, bu rakamın yıl sonuna kadar 18 milyon metreküpü aşması bekleniyor.

 

Aralarında Çevre Mühendisi, Scada(elektronik haberleşme uzmanı) elektrik -elektronik, mekanik teknikeri ve teknisyenlerden oluşan 15 kişilik bir personelin görev yaptığı Nevşehir Atık Su Arıtma tesisi,  bilgisayar yazılımlı elektronik bir sistemle sürekli kontrol altında tutuluyor.

 

Türkiye’nin bu alanda en modern tesislerinden biri olan Nevşehir Belediyesi Arıtma Tesisi çevresinde kişileri rahatsız edici hiçbir kokunun bulunmaması, bölgeyi de adeta çiçeklerle bezeli bir yeşil alanlar zinciri haline getiriyor. 25 bin metrekarelik yeşil alanın bulunduğu tesiste,  yeşil alanların sulanmasına yönelik çalışmalar, tesisten elde edilen arıtılmış su ile gerçekleştiriliyor.

 

Nevşehir Arıtma Tesisi iç bölümde ve gerekse de tesisin hemen çevresinde,  hiçbir şekilde kokunun oluşmaması da, özellikle tesis etrafında piknik yapan vatandaşlar için rahatsız edici unsurları ortadan kaldırıyor.

 

Nar beldesindeki yeşil alanların en yoğun olarak bulunduğu Arıtma Tesisi çevresi her mevsim kendine has doğal bir dokuya sahip olması, piknikçilere ideal bir merkez oluşturuyor.