Nevşehir deki Tarihi çeşmelerin son hallerini ya Kurşunlu camii çevresini Kara Camiinin hallerini Hiç Gördünüz mü? Bu Cami ve çeşmelerimiz Ağlıyor...
 Günümüzde Nevşehir merkez turizminin tanıtımında ismen unutulmayan camiler arasında yer alan Kurşunlu Cami’iyle birlikte anılan bir camii...Kara Cami Yapım Yılı 1716… Muhteşem bir hayalin taşa yazılmış hali...

 

Ne yazık ki hayallerimiz atalarımız kadar kalbi değil.  Hiç değil

Şimdilerde gözyaşı kana bulanmış adeta camiimizin sahipsizliği ve ilgisizliği ise adeta hanetin ağır bedeli dedirten cinsten…Tek minareli, kubbelerin yerinde ağır darbeler almış, taş oymaları dökülen, içindeki taş sütunları eriyen bir cami çıkıyor karşımıza...

 

Türkiye' de bir çok kiliseler aslına uygun olarak restore ediliyor.Peki Ya tarihi camilerimiz…Nevşehir de tarihi çeşmelerin halini anlamaya gerek yok artık onlarda unutulmuş ve ihanetin ağır bedeliyle can çekişiyor.

 

ŞİMDİ SORUYORUZ...Cemaati dahi olmayan bu kiliseler dünyanın parası harcanarak onarılıyor da " 300 yıllık bir şahaser bir cami neden yıkılmaya terk ediliyor? Neden aslına döndürülmüyor?

 

Dilimizden düşürmediğimiz " Gittik gördük Gerek Kurşunlu Camiimiz gerekse Kara Camiinin ağladığını gördük mü?, görebiliyor muyuz?" Sadece Nevşehir'in tarihi eserleri arasında saymasını mı biliyoruz yoksa? Adı mı yetiyor?

Edindiğimiz bilgilere göre Kurşunlu Camiinin ve Kara Camiininmülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğünün...

Korunması gereken eserlerden sayıldığı bir kültür varlığı olduğu için ( pek tabi olarak) Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da devrede... hiç şüphesiz...

Bir çivi çaktırmıyorlar...Kendileri çakıyor mu? hayır.

Yağmur ve kar suları olduğu gibi caminin güzelim taş oymalarının içine işliyor, çürütüyor, eritiyor yok ediyor. Zaten pek önemli kısmı yok olmuş...Ama buna rağmen yağmur suları için basit bir oluk dahi yapılamıyor.Yasak... Adeta Cami cezalandırılıyor yıkılsın diye bekleniyor.

İddiaya göre hatta Birkaç yürekli insanın girişimi ile geçmiş yıllarda " Kayseri Bölge Müdürlüğü' ne bir yazı yazılarak Caminin onarılması istenmiş" Bölge Müdürlüğü ile  Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma kurulu arasındaki yazışmalar bildiğimiz kadarıyle halen sürüyormuş peh pehh pehhh!!..

Sonuç : Her fırsatta tarihe tanıklık etmiş kadim kentimiz Nevşehir den bahsettiğinde mangalda kül bırakmayan Belediye Başkanı Hasan Ünver,yine her fırsatta konuşmalarında tarihe sahip çıktığını belirten konuşmalara imza atmış olsada söylemleriyle uygulamalarının ters düştüğünü gösteren en güzel örnek ama bir o kadarda acı bir örnek tabloda Nevşehir deki tarihi evler,camiler ve çeşmelerimizin mevcut durumunu görüyorsunuz… Kaderine terk edilmiş gerek doğal debeplerle gerek yağmalanmayla yok oluyor birer birer...

Aradan geçen onca zaman Nevşehirli vatandaşlarımızın haykırışlarına ses veren Nevşehir ve Nevşehirlinin yükselen sesi FİB Haber .Com dan o kadar seslenişlerimize tek bir cevap verme lütfunda dahi bulunmayan Hasan Ünver e bir kez daha sesleniyoruz.Artık geçirecek tek bir saniyemiz dahi kalmamıştır.

 Yaptığımız tüm çağrılar  aradan geçen  yıllar içerisinde cevapsız kalmıştır. Ancak bu sürede Nevşehir merkezdeki tarihi çeşme ve camilerimiz bir o kadarda yaşlanmış. Biraz daha yok olmuş, biraz daha erimiş...

Şimdi Nevşehir Belediye Başkanı Ünver, Nevşehir Turizm İl müdürü Veleddin Birsöz, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Mevlüt Coşkun başta olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz yoksa iş işten çoktan geçecek…


KARA
 CAMİİ:

1716 yılında Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan caminin mülkiyeti Vakıflara aittir. Cami alanı 120 m2 olup toplam alanı …. M2 dir. Taş yapı , tek kubbeli olarak yapılan caminin son cemaat mahallinin üzeri üç küçük kubbe ile örtülüdür. Doğu kısmında kayadan oyma bir bölüm bulunmakta ve şu an kullanılmamaktadır.. Cuma camisi olarak yapılan cami daha sonra çevresine yerleşen halkın çoğalmasıyla beş vakit namaz kılınmaya başlamıştır. İki defa tadilat geçiren cami yeni bir onarıma ihtiyaç duyulduğundan  Nevşehir Müftülüğü, Mimarlar Odası ve Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğünün gayretleriyle 2005 yılı içerisinde restorasyon projesi çizilerek Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştır. 2006 yılında da tadilatı yapılarak tekrar ibadete açıldı.. Caminin küçük bir avlusu bulunmaktadır. Avlu kapısının üzerinde ve giriş kapısının üzerinde birer kitabe bulunmaktadır.   

Caminin minaresinin aleminin alt kısmında bir süsleme bulunmaktadır. Bu da minareye ayrı bir özellik katmaktadır.

Camide Sakal-ı Şerif bulunmaktadır. Ayrıca Müze Müdürlüğünce envanteri çıkartılan 24 adet etnoğrafik değere haiz teberrükat eşyası 2005 yılı içerisinde Kayseri Vakıflar bölge Müdürlüğüne teslim edilmiştir.

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan caminin alanı 120 m2 ve toplam arsası 200 m2 dir.