Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Yaban Hayatında Kuduz Hastalığı ile Mücadele amacıyla Ülkemizde Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesini uygulamaya koymuştur.
                 İlimizde Nisan Ayında  Tilkiler Kuduz  Hastalığına Karşı Havadan Atılan Oral Aşılar ile aşılanacaktır.

                 Projenin tanıtımı ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde toplantı düzenlenmiştir.

                 Toplantıya; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Osman BALAK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl  Müdürü Yardımcısı Gürol ÇETİN, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Mehmet GİZLİGİDER, Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Erol AKSOY, Nevşehir Belediyesi temsilcisi, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Rukiye PINAR,  Birlik Başkanları ve  İlçe Müdürleri katılmıştır.

                 Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ toplantıda şunları söyledi.

                “Kuduz Hastalığı insanları ve bütün sıcakkanlı hayvanları etkileyen, şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini gösteren, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Hastalık Kuduz bir hayvanın diğer bir hayvanı ısırması, meydana gelmiş kesik ve benzeri yaralarla  kuduz hayvanın salyasının bulaşması ile şekillenir. Ülkemizde Kuduz Hastalığı köpekler son yıllarda da tilkiler vasıtasıyla yayılmaktadır. Kuduzun hayvanlardaki klinik göstergeleri virüsün beyin üzerindeki etkisine bağlı olarak değişmektedir. Ani Davranış değişiklikleri, gittikçe ilerleyen ve ölümle sonuçlanan felç tipik göstergeleridir. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılamadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerinde  sahipli kedi ve köpeklere Kuduz aşılaması yapılmaktadır.
İlimizde Gülşehir ilçesinde 2012 ve  2013 Yılında 7 mihrakta çıkan Kuduz Hastalığı filyasyon araştırmalarında kuduz hastalığı virüsünün, Yaban hayatı kaynaklı özellikle tilki ile temas etmesi sonucu meydana geldiğinin tespit edilmesi üzerine İlimizin Bakanlık tarafından uygulanacak olan Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi kapsamına alınması için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından Bakanlığımız ile  gerekli yazışmalar yapılmış, ve ilimiz proje kapsamına alınmıştır.

                  Proje kapsamında tilkilere özel köfte biçiminde hazırlanan aşı yemleri sayesinde kuduz hastalığı hayvanlar arasında yayılamayacak ve bu sayede hastalığın insanlara bulaşma riski azalacaktır.” dedi.
                  Proje Kapsamında Yaban Hayatı Kaynaklı Kuduz Hastalığının yoğun olarak görüldüğü, Nevşehir  ilimizin de dahil edildiği 105.000 km alanda  3 yıl süreli yılda bir defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütüleceği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından aşıların dağıtımı amacıyla uçak kiralamasının yapılarak Nisan ayında aşılama çalışmaları başlanacağı belirtildi.

                  Aşılama çalışmaları sırasında, uçaktan atılan aşı yemlerine dokunulmaması, özellikle çocukların aşı yemlerine dokunmaması konusunda okullarda bilgilendirme yapılması, köpeklerin yemlerin atılmasını takip eden  bir hafta boyunca başıboş  bırakılmaması ve aşı yeminin içindeki sıvıya temas edilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiği bildirildi.