Nevşehir Üniversitesi Sosyal Tesis Binası önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan ‘Türk Dünyasında Nevruz ve Türkiye-Kazakistan Kardeşlik Günleri’ ana temalı Nevruz kutlama etkinliğine; Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Tayvan Ankara Büyükelçisi James C.H. Chen ile eşi Maria Peng Chen, Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu, Nevşehir İl Garnizon ve Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Nevşehir Üniversitesi idari amirleri başta olmak üzere pek çok il protokol mensubu, sivil toplum kuruluş temsilcileri, 19 Mayıs İlkokulu temsilcileri ve minik öğrencileri, üniversitemiz akademik, idari personeli ve öğrencilerinin yanı sıra halkın yoğun katılımı oldu.

 

Nevşehir Belediyesi Mehteran Takımının sergilediği gösteri ile başlayan etkinliğin açılışında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevruz’un Orta Asya’dan Balkanlara uzanan geniş bir coğrafyada kutlandığına değinerek bu günde insanın ve doğanın derin ilişkisinin şenliğe dönüştüğünü, birlik ve beraberlik ateşinin yakıldığını, bolluk ve bereketin başladığını ve bu durumun bayram olarak kutlandığı söyledi.

 

Rektörümüz “Bu gün ortaya çıkan kardelenler “Nevruz çiçeği” adıyla anılmakta. Kardan kefenini yırtarak çıkan bu çiçek, yeniden dirilişi en güzel şekilde bizlere göstermekte. Kısacası Nevruz, tabiatın diriliş bayramı” diye konuştu.

 

Bu günün bayram olarak kutlanmasının Türk dünyasında kadim bir geçmişe sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Filiz Kılıç, Orta Asya`dan Balkanlar`a binlerce yıldır sevgi ve coşkuyla bayram olarak kutlanan bu günün, ‘yeni gün’ ve ‘çağan’ gibi çeşitli adlar ile anılmakta olduğuna işaret etti. Nevruz’un ayrıca Anadolu'da "nevruz-i sultan-i", "sultan nevruz", "navrız", "mart dokuzu" ve "mart bozumu" gibi isimlerle bilindiğini söyleyen Rektörümüz, “Türk Dünyası bu günü bir kurtuluş günü olarak kabul etmekte. Çünkü bu gün, Ergenekon’dan çıkılarak kurtuluşa, özgürlüğe kavuşulan bir gün. Bu nedenle Türklerde nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarla kutlana gelmiş” dedi. Rektörümüz, Bu özel günlerin, geçmiş ile gelecek arasında köprü kurarak değerlerimizi gelecek nesillere aktaran, insanları birbirine yaklaştıran, sevgi ve kardeşliği pekiştiren zaman dilimleri olduğunu ifade etti.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Kılıç ayrıca Nevruz’un Üniversitemizde 4 yıldır çeşitli etkinliklerle coşku ile kutlandığını belirterek bu yıl, Nevruz etkinliklerinin kapsamını genişlettiklerini ifade etti. Prof. Dr. Kılıç, “Türk Dünyasından kardeşlerimizle Nevruz’u kutlayalım istedik. Bu yıl coşkumuza Kazak kardeşlerimiz de katılacaklar ve üniversitemizde Kazakistan Büyükelçisi Prof. Dr. Sayın Canseyit Tüymebayev başta olmak üzere Kazak dostlarımızı ağırlayacağız. Böylece, Kazakistan’ı Kazak kültürünü daha yakından tanıma fırsatını bulacağız” dedi.

 

Üniversitemiz tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarına misafir olan ve bu kutlamalara davet edilmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Tayvan'ın Ankara Büyükelçisi James C. H. Chen, “Eşim Maria ve benim burada bulunup Nevruz kutlamalarına katılmamız bizim için büyük bir onur. Bunun için teşekkür ediyorum. Tayvan halkı adına hepinizi selamlıyorum. Tayvan’da da biz bahar festivali kutluyoruz. Çin takvimine göre bu yıl yılan yılı. Yılan kültürümüzde bereketin ve üretkenliğin simgesidir. Umarım ki insanlarınız bolluk ve bereket içerisinde güzel bir Nevruz kutlarlar” diye konuştu.

 

Açılışta konuşan Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş ise, “Nevruz yeni bir başlangıç demek. Aydınlığın karanlığa galebe ettiği gündür. Tüm Türk toplumları ve pek çok toplumlarda güzel günlerin başlangıcı, bolluk ve bereket olarak algılanmış ve kutlana gelmiştir. Hem ilimiz hem de ülkemiz için yeni günlerin daha aydınlık daha müreffeh olması temennisiyle hepinizin bayramını tekrar kutluyorum” dedi.

 

Nevruz Ateşi Yakılarak, Örste Demir Dövüldü

 

19 Mayıs İlkokulu 1. Sınıf öğrencisinin ‘Alageyik’ şirini okuması ile son bulan konuşmaların ardından; Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Tayvan Ankara Büyükelçisi James C.H. Chen, Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu, Nevşehir İl Garnizon ve Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel Nevruz ateşini birlikte yaktı.  Yakılan ateşin üzerinden protokol üyeleri, öğretim elemanları, öğrenciler ve vatandaşlar atladı. Protokol üyeleri daha sonra örs üzerinde demir dövdü.

 

Katılımcılar Doyasıya Eğlendi

 

Üniversitemiz halkoyunları ekibinin gösterileri,  Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu öğrencilerin sergilediği Aşık ve Maşuk gösterisi, Üniversitemiz Tarih ve Kültür Topluluğunun horon ekibinin gösterileri ve Kırşehir Abdallar Topluluğunun dinletileri ile devam eden etkinlikte, katılımcılar seslendirilen türküler eşliğinde halay ve horonlarla doyasıya eğlendi.

 

Etkinlik sonunda protokol üyelerine ve katılımcılara Özbek pilavı ve şerbet ikramında bulunuldu.