Nevşehir’in yollarına baktığınız zaman bir çok yapımından kısa süre sonra hemen bozuluyor.

 

Nevşehir’in birçok yolu köstebek yuvası gibi. Nevşehir  asfalt yapmayı ya bilmiyor, ya da işine öyle geliyor. Yeni açılan yola bakıyorsunuz 6 ay sonra bozulmuş. Ya çökme olmuş, ya çukur olmuş.

 

En son örneği Nevşehir Valilik önündeki yol. Geçen yıl yapılan yolun birçok yerinde çöküntü oldu. Bulunan Çözüm ise belli Hemen yama yapılarak geçiştirilmeye çalışılıyor.

 Nevşehir de birçok mahalleler ve sokaklarda aynı sıkıntı...

Belediye Başkanı Hasan Ünver bu kentte yolları gezmiyor galiba, ya da geziyor da görmezlikten geliyor. Hiç bu yolları yapan görevlileri çağırıp sormuyor galiba.

 

“Ya kardeşim siz ne biçim yol yapıyorsunuz? Yaptığınız yollar 6 ay içinde nasıl çöker. Bu nasıl iş? Belediye’nin parası bu kadar çok mu? Nevşehir Belediyesi bir yol yapmayı bile bilmiyor dedirtmeyin bize” diye sormuyor galiba.

Bu yol yapım sorumluları bu işi bilmiyorlarsa yerine iyi bilen birileri getirilir ve o yapar.

 

 

Sadece Belediye mi Hayır Karayolları ve Özel İdarede yaptıkları yollar ortada…

 

"Asfaltı italyanlar buldu yamayı Türkler" sözü "Sadece yamayı değil yama üzerine yamayı da bulan Türkler" olarak değiştirilmeli…”

 

Uçhisar-Göreme arasındaki yolun durumu ile Özkonak kasabasında sözde yeni yapılan yolun içler acısı durumunu görenler iyi bilir..Örnekler çok fazla…

 

Nevşehir de yapılan yolların akıbetini FİB Haber Merkezinde masaya yatırıyoruz. Her yağmur yağdığında veya kış geldiğinde çukur kente dönen yollarımızın mevcut durumu gerçekten içler acısı.

Hele hele yine anlamsız bir şekilde asvaltlanan yola yapılan yama yollar ve hatta yamalı yolların tekrar yamalanması gibi Yollarımızda ki sözde bakım onarım çalışmaları cidden turizm kenti bir şehre asla yakışmıyor.Bununla birlikte bir çok maddi ve yaralanmalara ile birlikte can kaybına kadar sebebiyet veren yollarımızın durumu son günlerde Nevşehir kamuoyunda sıkça tartışılır oldu.

 

Özellikle yeni yapılan yolların kısa bir süre sonraki halleri ise evlere şenlik.

Açıkcası yap-bozlarla devam eden ve bir türlü çözüm üretmekte zorlandığımız yollarımız dün olduğu gibi bugünde SOS veriyor.

Gösteren tablo açıkça şunu gözler önüne seriyor.Nevşehir de Ama Belediye ama Karayolları ama Özel İdare kesinlikle yol yapmayı bilmiyor.

Yolların yamalanması ile yama yol yapmada üzerimize yok,Hele hele turistik bir bölgede yaz aylarında aşırı sıcaktan eriyen yolların üzerine mıcır,çakıl dökerek yolları ölüm yoluna dönüştürmede de üzerime söylenecek söz yok.Peki sebbei her ne olursa olsun bu tür uygulamalarla adeta davetiye çıkartılarak meydana gelen Trafik kazalarında Milli servet araçlardaki maddi hasarlar,Yaralanmalar ve hatta can kaybına neden olan olaylarda hiçmi kimsenin vicdanı sızlamaz…

 

Bunun nedenleri elbette önemli ,Parke yollarda kullanılan taşın kalitesinden taşı döşeyen ustanın kalitesine kadar,Asvaltın kaliteli ve standartlara uygunluğundan hatta yol üzerinde çekilen çizgilerin uygulamalarına kadar…

 

FİB Haber Merkezi olarak belki bazılarının kulağına küpe olur düşüncesiyle bir araştırma yaptık.

Nevşehir-Kayseri yolu Kayseri sınırları içinde yeni yapılan bir yolu gittik gördük ve objektiflerimize kaydettik.

Nevşehir ile Arasında ise uçurum kadar fark olduğunu gördük.

Sizlere bu anlamda Nevşehir de ki asvalt yolları anlatmama gerek olmadığı düşüncesiyle kalınlığı 30 cm üzerinde yapılan Sağlıklı yol nasıl olurun resmini paylaşıyoruz.Yorum takdir sizlerin.

Yetkililerinde bu konuda biraz olsun iyi düşünmeleri ve iyi analazi etmelerini diliyoruz.Ve gerçekte sağlıklı bir yol nasıl olur sorusuna cevaben Kayseri de FİB Haber Merkezi onjektifleriyle çektiğimiz fotoğrafları sunuyoruz...

Son SÖZ:

Nevşehir de Belediye’de,Karayolları da,Özel İdarede Yol yapmayı ne yazık ki bilmiyor.Bizim gibi onlarda gidip incelesin görsün ve öğrensinler..Birde unutmadan bir şehrin büyümesi o şehrin kent merkezinde yolların genişliği rahatlığı ile ölçülür.Çözüm için Lütfen yolları daraltmakta değil genişletmekte çözüm arayışına gidilmeli.