Nevşehir’de Lise Öğrencileri Milli Şairimiz Akif’i Okuyor Ve Anlıyor
“BUGÜNÜ ANLAMAK İÇİN AKİF'İ OKUYORUZ”  PROJESİ

Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi ve eski tarım bakanlarımızdan Prof. Dr. Sami GÜÇLÜ’ NÜN fikir babalığını yaptığı ve lise öğrencileri arasında oluşturulan gruplarla gerçekleştirilen "Yazar Okumaları" adlı proje, Nevşehir Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesinde Nevşehir'de "Akif Okumaları" ile devam ediyor.

Akif Okumaları programı kapsamında Nevşehir'de yedi lise arasında gerçekleşen okumalara seçilen öğrencilerin, bu projeye ilgilerinin yoğun olduğu görüldü. İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde oluşturulan okuma grupları,  ilimiz Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi, Nevşehir Hacı Avni İncekara Fen Lisesi, Merkez Anadolu Lisesi, 2000 Evler Anadolu Lisesi İmam Hatip Lisesi, Kız İmam Hatip Lisesi ve Nevşehir Lisesinden 4-5’er kişilik öğrenci ve birer edebiyat öğretmeninden oluşuyor. Bu grupların çalışmalarının takibini ve birbiriyle iletişimini Nevşehir Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi edebiyat öğretmeni Serpil AŞICI gerçekleştiriyor.
Nevşehir Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi edebiyat öğretmeni Serpil AŞICI “Okumaların Nevşehir ayağının çalışmalarını değerlendirmek ve öğrencilerle tanışmak için 07.12.2015 Pazartesi günü Sayın Bakanımız Sami GÜÇLÜ Nevşehir' e geldi. Kapadokya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yapılan kahvaltıya Sami GÜÇLÜ, İl Millî Eğitim Müdürü Osman ŞİMŞEK, Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü İlyas UĞURLU, grupları çalıştıran edebiyat öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.  Kahvaltının akabinde yapılan toplantıda Sami GÜÇLÜ, okuma gruplarına bu projenin amacı ve hedefini anlattı” dedi. Aşıcı projenin hakkında “ Akif okumaları 2015 yaz döneminde başladı ve 2016 Nisan ayına kadar devam edecek bir projedir. Bu projede Âkif'in yazdığı üç eseri ve onun hakkında yazılan 30 eseri okuyup bu okumalar sonunda Akif'i anlatmak hedef olarak belirlenmiştir.” Dedi. 
Projenin esasına da değinen Nevşehir Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi edebiyat öğretmeni Serpil AŞICI “ Programın esası okumak üzerinedir. Kitap seçip okumak yerine, yazar seçip, seçilen yazarın eserlerini okumaya dayanmaktadır. Program safhaları; okuma, yazma, yazar hakkında bir konu seçip hazırlanma, konuşma ve konuşma notunu bir yazılı metin haline getirme ve bu metni yayımlamadan oluşuyor. Ayrıca bir takım evrensel, genel, milli ve manevi değerleri öğrenmeyi, anlamayı, prensip edinmeyi de kapsıyor.  Bu çalışmayla milletimizin Mevlana ve Yunus Emre'den sonra en çok sevdiği şairi, düşünürü, İstiklal Marşımızın yazarını okumayı, daha derinden tanımayı, anlamayı amaçlıyoruz.  M. Akif'i okudukça onu daha iyi tanıyacak, anlayacak ve daha çok seveceğiz.  Çünkü O, aynı zamanda bir karakter abidesidir. Milletimizin büyük değer verdiği kahramanlarından biridir. Milletler, sevdikleri düşünür, yazar, şair ve kahramanlarını daha iyi tanımaya önem vermelidir. Bu kapsamda Mehmet Akif' okuma ve anlama gençlerin, geleceği anlamasında ve yorumlamasında önemli bir yer tutacağını düşünüyoruz.” 

Akif okumaları kapsamında Akif’in ölümünü 79. Yıldönümünde Türkiye genelinde bazı illerde panel programları düzenlendi.  Nevşehir’de 31 Aralık 2015 Çarşamba günü Akif Paneli gerçekleştirildi. İki oturumdan oluşan panelin 1. Oturumu saat 10:00’de Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesinde yapıldı. Panel Akif okumaları grubu adına Esma ÖNCÜL isimli öğrencinin sunduğu bir bildiri ile başladı. Panele konuşmacı olarak Anadolu Lisesinden Elif Zeynep OZANKAYA, Dilara SARIYILDIZ; Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesinden Betül YÜCEFAYDALI ve İmam Hatip Lisesinden Bengisu YAĞCI isimli öğrenciler katıldı. 
İlk oturumda sırasıyla Mehmet Akif’in Hayatı, Mehmet Akif’in Modernleşme ve Medeniyet Anlayışı, Akif’le Gençlik ve Hatıralarla Akif konulu bildiriler sunuldu. Hava Sena YILMAZ isimli öğrencinin müzakere raporunun ardından panel sona erdi. 
İkinci oturum aynı gün saat 14:00’da Hacı Avni İncekara Fen Lisesinde yapıldı. Panelin bu oturumuna konuşmacı olarak Sosyal Bilimler Lisesinden Beytullah TOPAKTAŞ, Pelin ÇINAR; Anadolu Lisesinden Bahar GÜNEŞ ve Kız İmam Hatip Lisesinden Ebru Nisa GEDİK isimli öğrenciler katıldı. 
Panelde sırasıyla Milli Mücadelede Akif, Akif’in Eğitim Anlayışı ve Örnek Aldığı İnsanlar, İstiklal Marşı ve İstiklal Marşının Mesajı ve Akif’’in Son Yılları konuları bildiri olarak sunuldu. Müzakere raporunun sunulmasıyla panel sona erdi. 
Her iki panele de ilginin büyük olduğu görüldü. Seyirci olarak okul müdürleri,  Sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrenciler katıldı.