5 Aralık Perşembe günü saat 12.10 dolaylarında F 16 savaş uçağının ses Duvarını aşması sonucu meydana gelen patlama Nevşehir'de panik yarattı

Konya'da Eğitim Tatbikatı yapan F 16 Savaş Uçaklarının Nevşehir üzerinde alçak irtifada  Ses Duvarını aşması sonucu meydana gelen Sonik patlama  korku yarattı. Nevşehir genelinde yapılan araştırmalar sonucundada patlamayla  ilgili her hangi bir zarar meydana gelmediği öğrenildi.

SONİK PATLAMA NEDİR;

Ses hızını aşan bir hızda giden uçağın oluşturduğu patlamalı gürültü

Nevşehir'de bugün saat 12.10 sıralarında tüm şehir merkezinde sırrı hala çözülemeyen oldukça şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Patlamayla ilgili olarak resmi ağızlardan bir açıklama gelmeyişi birçok iddiayı da gündeme getirdi. Doğalgaz patladı, uçak ya da helikopter düştü, Göktaşı düştü, taş ocaklarında dinamit patladı, bir F16 uçağı alçak uçuş yaptığı için havada oluşan basınç patlama sesi olarak bulunduğumuz bölgeye yansıdı, belediye ekipleri yüksek gerilim zemin kablosuna kepçe ile takılınca su ve elektriğin birleşmesinden büyük bir patlama oldu gibi pek çok iddia ortaya atıldı. Nevşehir'i daha çok Sanayi bölgesinden olmak üzere deprem olmuşçasına sallayan patlanın nedeni halen açıklanmazken 20 Temmuz İlköğretim Okulu'nda eğitim gören öğrenciler ise havadan ışık saçan bir cismin düştüğünü gördüklerini söylediler.

Ancak olay hakkında iki iddia üzerinde daha çok duruluyor. Bunlardan birincisi o saatlerde Nevşehir üzerinden geçen F16 uçağından bomba düşmesi. İkincisi ise göktaşı düştüğüne dair söylentiler.

Geçtiğimiz Temmuz ayında benzer bir patlama sesi de Adapazarı'nda duyulmuş, önceleri nedeni anlaşılamayan patlamaya "Sakarya üzerinde tatbikat yapan jetler ses duvarını aşınca ilimizin her yerinden hissedilen patlama oldu" resmi açıklaması yapılmıştı. 


Nevşehir'de de patlama sesinin duyulduğu saatlerde şehir üzerinden bir F16 uçağının geçmesi ve alçak uçması bu patlama sesinin (Sonic Boom)oluşma nedeni olarak değerlendirilebilir.