Avanos Bayramhacılı Baraj Gölü çevresinde çeşitli tarihi medeniyetlere ait tarihi eserlerden su altında kalması muhtemel olanlar baraj yapım çalışmaları sürerken yapılan kazı çalışmaları ile kurtarılmıştı. Ancak o zaman tespit edilemeyen bazı eserler ise dalgaların kıyıyı aşındırması ve toprak örtüsünü kaldırması ile gün yüzüne çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde Roma döneminden kaldığı söylenen böyle bir mezarlık Avanoslu Mustafa Sarıyürek tarafından bulundu.
 
Sarıyürek balık tutmak için gittiği baraj gölü kıyısında dalgaların toprağı aşındırması ile bir mezarlığın ortaya çıktığını gördü. Zaman kaybetmeden yetkililere haber veren Sarıyürek önlem alınarak tarihi mezarlığın talan edilmesinin önüne geçilmesini istedi. Sarıyürek'in iddiasına göre ilk anda ilgili gibi görünen yetkililer yüzlerce mezarın bulunduğu alanda hiçbir önlem almadı. Mezarlık o günden bugüne definecilerin uğrak yeri haline geldi. Sarıyürek birkaç gün arayla gittiği mezarlık alanında her defasında birkaç mezarın daha açılarak adeta yağmalandığını buna karşın yetkililerden ses soluk çıkmadığını belirtiyor.

Mezarlığın büyük bir ihtimalle burada kurulan bir uygarlığa ait olduğunu belirten Sarıyürek yetkililerin acil önlem almaması halinde ise yakında açılmamış mezar kalmayacağını söyleyerek ilgililerden en kısa zamanda mezarlığı koruma altına almalarını beklediğini söyledi.


Kaynak:Avanos Gazetesi