Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda yaptığı açıklamada, il genelinde 2013 yılı hayvan hastalıkları ile mücadele programı kapsamında 4 Mart-3 Mayıs tarihleri arasında "Kuduz Aşılama kampanyası" ve "Şap Aşılama Kampanyası" başlatacaklarını belirtti.

 

Yılmaz, aşılama kampanyası kapsamında il genelinde bulunan sahipli, sahipsiz tüm kedi ve köpeklerin aşılanmasının hedeflendiğini, kampanyada kullanılacak aşıların, bakanlık tarafından proje kapsamında ücretsiz olarak tahsis edileceğini kaydetti.

 

Kampanya kapsamında hayvan barınaklarındaki köpeklerin yanı sıra, il, ilçe ve belde belediyeleri ile köy muhtarları tarafından görevlendirilecek ekiplerin usulüne uygun olarak yakalayıp kontrol altına aldıkları sokak hayvanlarının da il ve ilçe müdürlüklerince kuduz aşısı yapılacağını ifade eden Yılmaz, kedi ve köpeklerin yılda bir kez kuduz aşısı yaptırılmasının kanunen zorunlu olduğunu, aksi takdirde hayvan sahiplerine 6 bin 400 lira idari para cezası uygulanacağını belirtti.

 

Ayrıca iller arası ya da ilçeler arasında sürekli sokak köpeklerinin taşınarak bırakılmasının hayvanları kontrol altına almada olumsuz etki oluşturduğuna vurgu yapan Yılmaz, "Özellikle iller, ilçedeler ya da beldeler arasında büyük bir hayvan sirkülasyonu oluyor. Bir yerden toplanan sokak köpekleri başka illere, ilçeler ya da beldelere bırakılıyor. Bu hayvanlar kontrol dışı hayvanlar. Bu sebeple doğada nasıl ortamlarda yaşadığı bilinemiyor. Bundan dolayı da kuduz vakalarının görülmesinde artış oluyor" dedi.

 

-"Nevşehir'deki kuduz karantinaları devam ediyor"

 

Geçtiğimiz aylarda il genelinde çeşitli yerleşim birimlerinde görülen kuduz vakalarından kaynaklanan karantinaların devam ettiğini kaydeden Yılmaz, karantinaların güvenlik açısından devam ettiğini, şu an her hangi bir problem yaşanmadığını ifade etti.

 

Bu arada Gülşehir ilçesine bağlı Yüksekli köyünde yaklaşık 4 ay önce bir tilkinin ineği ısırması nedeniyle kuduz vakasına rastlanmıştı. Gülşehir'in Yeniyaylacık köyünde de yaklaşık 15 gün önce tilkinin köpeği ısırması sonucu kuduz vakası tespit edilmişti. Her iki köyde de başlatılan karantina devam ediyor.