Fransa'nın Başkenti Paris'teki Villepinte fuar alanında  açılan ve 23 Ekim'de sona eren SİAL Gıda Fuarı'na 227 Türk firması İstanbul Ticaret Odası aracılığıyla 39 Türk firması da bireysel olarak katıldı. Fuara katılan  Türk firmaları bulgurdan balığa, keçi boynuzundan kuru üzüm ve incire, un ve unlu mamulleri ile kuru bakliyat çeşitlerini satışa sunmaya başladı. Açılan stantlarda Türkiye'den gelen aşçılar tarafından pişirilen Bulgur pilavı ziyaretçilere ikram edilirken dondurulmuş balık satışı yapan bir Türk firması da pişirdiği balıkları fuara katılan ziyaretçilere özel olarak tattırdı.

PARİS SIAL FUARINA TÜRKLER DAMGASINI VURDU

Fuara katılan Türk firmaların organizasyonunu yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO) adına konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, "İstanbul Ticaret Odası Çatısı altında 227 firmamız var. Ayrıca bunun dışında bireysel olarak da 39 Türk firmasıyla birlikte toplam 266 Türk firması Paris Uluslararası SİAL Gıda Fuarı'na katıldı. Türkiye'nin Sial 2014 Fuarı'na tam anlamıyla bir çıkarma yaptığını düşünüyorum. Türkiye Gıda alanında son senelerde özellikle son 10 sene de üstüne koyarak devam ediyor. Ben ümit ediyorum ki Türkiye'nin bu konuda geleceği gerçekten çok parlak. Çünkü Tarım ve Gıda kalabalıklaşan dünyada her geçen yıl 10. Yıl çok daha fazla önem kazanıyor ve Türkiye de bu sektörde bu alanda en önemli küresel oyunculardan bir tanesi" dedi.

NTSO DÜNYA’NIN EN BÜYÜK  GIDA FUARI SIAL’DE
Beş Kıta’dan katılımcının bulunduğu  105 ülkeden  6 bin 300 standın açıldığı  150 bin kişinin ziyaret ettiği SIAL Gıda ve  Gıda Teknolojileri Fuarı’na  Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’ndan19 üye ziyaretçi olarak katılırken Seyhan Ambalaj Sanayi’de fuarda  stand açtı.
Dünyanın en büyük gıda fuarı SIAL’a Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi,Kemal Güner, Meclis Üyeleri Kamil Paşaoğlu ,Ömer Güçlü,   Özay Çalışır, NTSO Genel Sekreteri, İ. Hakkı Aydoğan, Oda Üyeleri Ekrem Nurlu, Çetin Ulukuş, Ahmet Ün, Salih Dirikoç, Hasan Saygılı, Uğur Koçak, Osman Koca, Fatih Doğan, Mehmet İnce, Hasan Hüseyin Tuğ, Ertan Durukan, Mehmet Tok, Alkan Kararmaz, Fatih Dirikoç, Avni Parmaksız NTSO Dış Ticaret Uzmanı Filiz Hareli ve Basın Müşaviri İsmail Oral katıldı.
Birçok yeni ürün ve teknolojinin görücüye çıktığı fuarın ilk gününde 8 ayrı salonda kurulan fuarı alanı ve stantları gezen Nevşehir Ekibi, üç ayrı tercümanla birlikte ikili görüşmeler gerçekleştirerek ürünler ve teknolojiler konusunda bilgi aldı.
6 bin metrekare alanda kurulan fuarın ikinci günü de ziyaret ve görüşmelerle tamamlanırken, fuarın üçüncü gününde Nevşehirli işadamları  Paris Ticaret Odası, MÜSİAD , Türk Fransız Ticaret Odası   ile ortak toplantıda biraraya geldi.

Toplantı’nın açış konuşmasını yapan Türkiye Paris Ticaret Baş Müşaviri Müge Varol Ilıcak,SIAL Gıda fuarının çok önemli bir fuar olduğunu belirterek, Fransa ile Türkiye’nin artırmayı düşündüğü ticari hacmin sağlanması için Türkler’in Fransa’da olmasının önemini vurguladı.
Daha sonra sözalan  Türkiye Paris Ticaret Müşaviri Cem Topbaş’da  Fransa’nın 2 trilyon Euro’luk bir ekonomiye sahip olduğunu belirterek, “Ancak Fransa’da büyüme hızı durma noktasına geldi.  Fransa’nın 931 milyar Euro’luk ticaret hacminin 421 milyar Euro’su ihracat, 500 milyar Euro’su ise ithalat olarak gerçekleşiyor. Türkiye ile ticaret hacmi ise  12,5 milyar Euro.” Şeklinde konuşurken, Fransa’nın Türkiye 6.3 milyar dolar ihracat yaptığını 6 milyar Euro ‘de Türkiye’den ithalat gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Fransa’nın Türkiye’deki 7. Büyük yatırımcı ülke olduğunu hatırlatan Paris Ticaret Odası Uluslararası İlişkiler Bölümü Avrupa Sorumlusu Agathe Pacard ise Pek çok Fransız firmasının Türkiye’de bulunduğunu belirterek , “Bu firmalar 100 bin kişiye istihdam sağlıyor. İlaç sektörü ve kozmetiğin yanı sıra otomotiv alanında en çok ihracat yaptığımız ülkelerden biri Türkiye” dedi.
İstanbul’da bulunan Türk Fransız İşadamları Derneği ile ortak çalışmalar yaptığını belirten Paris Ticaret Odası’nın eğitime çok büyük önem verdiğini ifade eden Baka, “Oda çalışmaları ile Fransa’da okullar ve eğitim alanları oluşturulduğunu söyledi.
Toplantı Sonrası Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri İ. Hakkı Aydoğan Türkiye Paris Ticaret Baş Müşaviri Müge Varol Ilıcak’a , NTSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Güner ise  Türkiye  Paris Ticaret Odası Müşaviri Cem Topbaş ‘a  NTSO’ya  Fuar  organizasyonu ve  Fransa gezi sırasındaki katkılarından ötürü plaket takdim etti.
Toplantı da Nevşehir Heyeti’nin Türk Paris işadamları Derneği üyeleri ile ikili görüşmeleri devam ederken, Nevşehirli İşadamları fuarda bulunan ülke stantlarındaki yetkililer ile görüştü.