Otomatik vitesli araba kullanacaklar, sürücü kurslarında bu araçlarda eğitim alacak ve ehliyetlerinde "Sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabilir" ifadesi yer alacak.

MEB'in Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri içeren yönetmelik, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle ehliyet sınavına manuel (düz) vitesli araçlarla katılma zorunluluğu kalkacak.

Türkiye Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Sekreterliği ile Aksaray Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanlığını yürüten Ahmet Pektaş yaptığı açıklamada “Bütün ehliyet sınıflarında otomatik vites ibaresi getirildi. Artık isteyen kursiyerler otomobilden kamyona kadar tüm araçların otomatik seçeneğini seçebilecek ve kurslarda otomatik araç eğitimi alırken, direksiyon sınavına da otomatik araç sürerek girecekler” diye belirtirken, sınavı kazanan kursiyerlerin otomatik vites ehliyetine sahip olabileceklerini dile getirdi.

Otomatik vites ehliyeti olanların manuel (düz) vites kullanma hakkı olmayacağını vurgulayan Pektaş, bunun ceza yaptırımını ise önümüzdeki günlerde belirleneceğini belirtti.

Direksiyonda Ön Sınav Geliyor

Başkan Ahmet Pektaş, yeni düzenlemeyle artık direksiyon sınavına girecek kursiyerlerin önce sürücü kursu hocaları tarafından direksiyon sınavına tâbi olacağını belirtirken, sürücü kurslarında ön sınavda başarılı olan kursiyerler, Milli Eğitim Bakanlığı görevli birime kursiyerin direksiyon sınavına hazır olduğu raporu vereceklerini dile getirdi. Ahmet Pektaş, ön sınavın kursiyerlerin hem sınav heyecanını yenmeleri açısından iyi olacağını söyledi. Ayrıca kurs saatlerinin de 2 saat simülasyon 14 saatte trafikte olmak üzere toplam 16 saate çıkarıldığını dile getiren Pektaş, ön sınavda başarılı olamayan kursiyerlerin ekstra ders alacaklarını dile getirdi.

Kurs fiyatlarına da taban fiyat uygulanacak

Pektaş, sürücü kurslarında taban fiyat uygulamasına geçileceğini ve illerde oluşturulacak 7 kişilik komisyon tarafından maliyetler dikkate alınarak ders saat ücretlerinin belirleneceğini belirtti.

Sürekli Ehliyet Dönemi Bitiyor

Yeni yılda ehliyet sahibi olan bütün sürücülerin ehliyetleri kademeli olarak değişecek. 24 milyon ehliyetli sahibi sürücüler sağlık raporlarını vererek, ehliyetlerini yenileyecekler.

Artık sürekli ehliyet dönemi kalkıyor. Otomobil, motosiklet gibi küçük ehliyetler 10 yıl; otobüs, kamyon gibi büyük ehliyetler 5 yılda bir değiştirilecek.  Yapılan sağlık taramasında araç sürmeye elverişli olmayan vatandaşların ehliyetlerine el konulacak.