Türkiye, 25'inci dönem parlamentosunun üyelerini belirlemek üzere, bugün sandık başına gidiyor. Seçimlere 20 siyasi parti ve Türkiye genelinde 165 bağımsız milletvekili adayı yarışacak. 53 milyon 741 bin 835seçmen, Türkiye genelinde kurulan 173 bin 881 sandıkta oy kullanacak.

TC kimlik numarası bulunmayan belgeyle oy vermek zorunda kalanlar, nüfus idarelerinden alınacak nüfus kayıt belgesiyle oylarını kullanabilecek. Bu nedenle seçim günü ilçe nüfus müdürlükleri de açık tutulacak. Seçimde oy kullanmayanlara da para cezası verilecek. Tüm yurtta sabah saat 08.00'de başlanacak oy verme işlemi, akşam 17.00'de sonlanacak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen seçmenler ise oy kullanacakları sandığı 'ysk.gov.tr' internet adresinden öğrenebilecek.

20 PARTİ SEÇİME GİRİYOR

BBP ile SP'nin ittifak halinde girdiği seçimde oy pusulasında 20 partinin ismi yeralıyor. Bu partilerin isimleri sırasıyla şöyle: 1-DYP, 2-Anadolu Partisi, 3-Hak ve Özgürlükler Partisi, 4-Komünist Parti, 5-Millet Partisi, 6-Hak ve Adalet Partisi, 7-Merkez Parti, 8-Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi, 9-Halkın Kurtuluşu Partisi, 10-Liberal Demokrat Parti, 11-Milliyetçi Hareket Partisi, 12-Halkların Demokratik Partisi, 13-Saadet Partisi, 14-Cumhuriyet Halk Partisi, 15-AK Parti, 16-Demokratik Sol Parti, 17-Yurt Partisi, 18-Demokrat Parti, 19-Vatan Partisi, 20-Bağımsız Türkiye Partisi. Sandık görevlisinin verdiği birleşik oy pusulası, zarf ve mührü alarak oyunu kullanmak üzere kabine geçen seçmen, pusuladaki seçeceği siyasi partinin altında bulunan daireye 'EVET' veya 'TERCİH' mührünü basacak. YSK verilerine göre 18 yaşını doldurmuş ve ilk defa oy kullanacak genç seçmen sayısı yurtiçinde 1 milyon 47 bin 192, yurtdışında ise 56 bin 66 olmak üzere toplamda 1 milyon 103 bin 258 kişi.

SEÇİM YASAKLARI NELER?

Seçim günü umuma açık yerlerde içki verenler, satanlar veya içenler, açık ya da kapalı şişelerde içki satanlar ve alanlar, 3 aydan 6 aya kadar hapisle yargılanacak. Silah taşıma yasağına aykırı hareket edenler, ağır cezayı gerektirecek suç oluşturmadığı takdirde 25 günden az olmamak kaydıyla adli para cezasına çarptırılacak.

KİMLER OY KULLANAMAZ?

MERNİS Adres Kayıt Sistemi'nde yeralmayanlar, haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler, kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, silahaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamayacak.

OY KULLANMAYANLARA PARA CEZASI

Seçimde oy kullanmayanlara da para cezası verilecek. Ceza miktarı, Maliye Bakanlığı'nın Parasal Sınırlar ve Oranları Hakkındaki Genel Tebliği dikkate alınarak belirlenecek. Cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmayanlara verilecek ceza 22 lira olarak belirlenmişti. Seçmene oy karşılığı menfaat, kıymetli eşya, vazife veya hizmet vadedenler ile para, menfaat, vaat ve hizmetleri kabul eden seçmenler bir yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Seçmenin sandık yerine gelmesini engelleyenleri ise 4 yıla kadar hapis cezası bekliyor. Seçimlerde usulsüzlük yaptığı tespit edilenlere ise hapis ve para cezası verilecek. Seçme yeterliliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs eden 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle yargılanacak.

 Yeni Akit