NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanlığı Türkiye İstatistik Kurumunun Mali Müşavirlere sağladığı yeni kolaylık ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Açıklamada; “Yeni teknolojilerin sağladığı olanaklar çerçevesinde veri; elektronik ortamda derlenmekte, kısa süre içerisinde analiz edilmekte, bilgiye dönüştürülerek süratli bir şekilde kullanıcılara sunulmaktadır. Bu kapsamda, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yürütülmekte olan işyeri araştırmaları 2014 yılından itibaren elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.

Bu çalışmalardan birisi olan “Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri (YSHİ) Araştırması (2014)” 15.05.2015 tarihinde başlamış olup bu araştırma ile elde edilecek olan istatistikler; kalkınma planları ve yıllık programların hazırlanması, ülkemizin ekonomik, sosyal, çevre vb. alanlarında meydana gelen değişimlerin izlenmesi, uluslararası bilgi sistemine ve uluslararası karşılaştırmalara olanak sağlanması ile çeşitli araştırmalara kaynak teşkil etmesi amacıyla kullanılacaktır. YSHİ Araştırmasında işyerlerine ilişkin 2014 yılına ilişkin istihdam, gelir, gider bilgileri ile yatırım bilgilerine ilişkin sorular bulunmaktadır. Kurumumuz tarafından Mükelleflerinize ilişkin anket formlarınızı kullanıcı adı ve şifre gerekmeden sisteme girmenize olanak sağlayan yeni bir uygulama açılmıştır. Bu uygulama ile sisteme girmeye çalışan kullanıcının (muhasebeci) bir takım kişisel bilgileri istenmekte ve bu bilgilerin Mernis sisteminden doğrulanması halinde muhasebeciye ilişkin mükelleflerin anketlerinin listelendiği sayfaya erişim sağlanmaktadır. Araştırmaya ilişkin soru formu, Elektronik Veri Transferi (e-VT) sistemine uyumlu muhasebe programları ile muhasebe kayıtlarından otomatik olarak doldurulabilmektedir.E-VT sistemi, daha hızlı ve kolay veri derlenmesini sağlayan yenilikçi alternatif bir veri toplama yöntemidir. Muhasebe yazılımları üzerinden form doldurma imkânı sağlar. Ayrıca cevaplayıcılar üzerindeki yük, veri giriş süre ve hataları en aza iner; zamandan tasarruf sağlar. E-VT sistemi ile uyumlu olan muhasebe yazılımlarının listesi http://www.tuik.gov.tr/evt/uyumluProgramlar.htmladresinde yer almakta olup, bu yazılımlar vasıtasıyla anketin doldurulmasına ilişkin bilgi dokümanlarına bu kısımdan erişilebilinir” ifadelerinde bulunuldu.