Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış, Kamu Başdenetçisi Sayın M. Nihat Ömeroğlu’nu temsilen, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin İzmir’de düzenlediği 33. toplantısına katıldı.

 

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi, 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması’nın, taraflar arasında işbirliğinin arttırılmasını, temasların kolaylaştırılmasını, AB ile geliştirilecek diyalogun Türkiye’deki muhataplarının kurumsallaştırılmasını ve bu çerçevede yapılanmaya gidilmesini öngören 27. maddesine istinaden, 16 Kasım 1995 tarihinde tesis edilen ve Türkiye ve AB kanadından işçi, işveren ve diğer menfaat gruplarını temsil eden üyelerden oluşuyor.

 

Elkatmış, Türkiye-AB KİK Eşbaşkanı ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’ın açılışını yaptığı toplantının “İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğünü Korumada Ombudsmanın Rolü” başlıklı oturumunda bir sunum yaptı. Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış, sunumunda; tarihsel perspektifte “yönetim”den “yönetişim” anlayışına geçiş, iyi yönetişim kavramı, iyi yönetişim ilkelerinin ne olduğu, bu kapsamda Türk hukuk sisteminde son dönemde kaydedilen olumlu gelişmeler, bu gelişmeler kapsamında Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun yürürlüğe sokulması, Etik Kurulu’nun kurulması, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının getirilmesi, kamu denetçisine başvurma hakkının Anayasamıza dercedilmesi, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tesis edilmesi ile Ombudsmanlık müessesesinin dünyada ve Türkiye’deki gelişimi, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun faaliyetleri, önemi ve insan haklarının ve hukukun üstünlüğünü korumadaki rolü gibi konulara yer verdi.

 

Ombudsmanlık Kurumuna yönelik yoğun bir merakın ve ilginin olduğu gözlemlendiği toplantıda Kamu Denetçisi Elkatmış, hem yabancı hem de Türk katılımcılar tarafından yöneltilen soruları cevapladı.  Elkatmış, Türkiye’de geniş bir kesimi temsil eden TESK, TOBB, HAK-İŞ, T. KAMU-SEN, KAGİDER gibi birçok sivil toplum kuruluşu ile esnaf ve sanatkârlar odalarının üyelerinin de sorularını yanıtlayan Elkatmış, Ombudsmanlık kurumunun tarafsız bir kurum olduğunu, her ne kadar adı “Kamu Denetçiliği Kurumu” olsa da, Kurumun bireye ve kamuya eşit şekilde yaklaştığını kaydederek, hakkaniyet ölçüleri çerçevesinde hem bireyin, hem kamunun haklarını koruduğunu söyledi. Elkatmış, ayrıca kamuoyunda KDK’nın ismi nedeniyle yanlış algılanabildiğini, bu nedenle "ombudsmanlık" kavramının yabancı bir kelime olsa da kullanılmasının daha doğru olabileceğini, başka ülkelerde "Halkın Avukatı", "Hakem" ve "Arabulucu" gibi isimlerin de kullanıldığını ifade etti.

 

Elkatmış, kamuyu denetleyen diğer kurumların, İdarenin işlemlerinin sadece kanunlara uygun olup olmadığına baktığını, Ombudsmanlık Kurumunun ise idarenin her türlü eylem ve işlemlerinin, ayrıca tutum ve davranışlarının hukuka, insan haklarına, iyi yönetişim ilkelerine ve hakkaniyete uygun olup olmadığını denetlediğini, bu çerçevede de diğer denetim kurumlarından ayrıldığını belirtti.

 

Türkiye için çok önemli bir gelişme olarak algılanması gereken ombudsmanlık müessesesinde, kısa sürede önemli mesafe kaydettiklerine inandıklarını belirten Kamu Denetçisi Elkatmış, idarenin çoğu zaman Kurumun girişimi sonucunda, bir tavsiye kararı verilmeden sorunu çözdüğünü, bu nedenle Kurumun bireyin sorununu çözme konusundaki başarı oranının yüksek olduğunu, şikayetlerin alınmaya başlandığı tarih olan 29 Mart 2013 tarihinden bugüne kadar ise Kuruma toplam 10.400 şikayet başvurusu yapıldığını belirtti.