Türkiye Toprak Sanayi Ürünleri Meclisi MYK ulusal yeterliliklerin hazırlanmasında gelinen son durum ve MYK ile yapılacak protokol gündemi ile toplandı.

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Toprak Sanayi Meclis Başkan Yardımcısı Nevşehirli İş Adamı Musa Ertaş'ın da hazır bulunduğu
 Toplantıda tuğla, kiremit, gazbeton, ve bims sektöründe yaşanan güncel sorunlar, çözüm önerileri ve mevzuat değişiklikleri görüşüldü.​

Türkiye Toprak Sanayi Ürünleri Meclisi toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken başkanlığında, MYK Başkanı Adem Ceylan’ın da katılımlarıyla TOBB ile MYK arasında imzalanacak olan protokol törenini düzenlemek amacıyla 10 Ağustos 2017 tarihinde Birliğimiz Şefik Tokat toplantı salonunda gerçekleştirilmiştir.

Meclis Başkanı Kadir Başoğlu tüm katılımcıları selamlayarak Toprak Sektör Meclisi olarak aktif meclislerden biri olduklarını ve bunu bugüne kadarki çalışmalarda çok net olarak gösterdiklerini ifade etmiştir.

Düzenlenen toplantılar, koyulan hedefler ve bu hedeflere ulaşma noktasında çok ciddi başarı elde ettiklerini ve imzalanacak protokolün bu çalışmaların en önemli meyvelerinden biri olduğunu dile getirerek sözü Hakan Ülken’e devretmiştir.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken yaptığı konuşmasında, Türkiye Sektör Meclislerinin 2006 yılından beri faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, meclislerin kamu, özel sektör ve sektörel sivil toplum kuruluşlarını yasal bir zeminde buluşturan platform olduğunu vurgulamıştır. MYK’nın özel sektörün ihtiyacı olan, mesleğinde bilgi ve beceri sahibi yetişmiş insan gücü oluşumu için imkân ve her türlü desteği verdiğini kaydederek, "MYK belgesi alan çalışanların Gündem 1. MYK ulusal yeterliliklerin hazırlanmasında gelinen son durum ve MYK ile yapılacak protokol 2. Dilek, Öneri ve Temenniler 1 10 Ağustos 2017, Ankara iş gücü maliyetlerini önemli ölçüde düşürdüğünü belirtmiş ve bu anlayış için MYK'ya teşekkür ettiğini sözlerine eklemiştir.

Ülken, TOBB Türkiye Toprak Sanayi Ürünleri Meclisinin, sektörün en üst temsilcisi konumunda olduğunu belirterek, "Ulusal Yeterlilik Hazırlama sürecine Meclis olarak talip olduklarını ve MYK’nın meclisi bu iş ile görevlendirdiğini belirtmiştir. Bu kapsamda 'Dış Cephe Tuğlaları Uygulamacısı', 'Taban Tuğla Uygulayıcısı', 'Asmolen Döşemecisi', 'Gazbeton Yapı Sistemi Ustası' mesleklerinin ulusal yeterliliklerini belirleyeceklerini ifade etmiştir. Son olarak Birlik olarak 2015'de Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MEYBEM) kurduklarını anımsatan Ülken, 1,5 yılda 22 binden fazla kişinin sınav ve belgelendirme sürecinde görev aldığını aktarmıştır.

MYK Başkanı Adem Ceylan ise ülkedeki belge enflasyonuna vurgu yaparak, mesleki yeterlilik belgelerinin kalite güvencesinin önemine dikkati çekmiştir. Yılsonuna kadar eğitim kurumlarının akreditasyonuna ilişkin çalışmalar yaptıklarını anlatan Ceylan, "Kurum olarak çalışma hayatının ihtiyaçlarının karşılanması hususunda elimizden geleni yapacağız. Bürokratik işlemleri olabildiğince azaltacağız" sözleriyle konuşmasını sonlandırmıştır.

Protokol töreninin ardından, toplantıya katılan meclis üyeleri bundan sonra izlenecek yol haritası ve protokolde adı geçen yeterliliklerin hazırlanması hususunda kısa bir toplantı yaparak yol haritasını çizmiştir. Yapılan toplantı sonucunda dış cephe kaplamaları ve taban tuğla uygulayıcı hazırlıklarının tuğla sanayicileri başkanlığında, gazbeton yapı malzemeleriyle ilgili hazırlıkların Gülay Özdemir başkanlığında yapılmasına karar verilmiştir. Asmolen döşemecisi konusunda ise kesin bir karara varılamamıştır. Bunların yanında yeterlilik hazırlanma aşamalarında MEYBEM ile sıkı bir koordinasyon içinde bulunması konusunda ortak mutabakata varılmıştır.