Göreme zem vadisinde meydana gelen iki turiste saldırı konusunda ilk olarak tedavisi süren turist tarafından teşhis edilerek gözaltına alınıp tutuklanan şüpheli M.V.D ,sonrasında olayla ilgili olarak F.U nun gözaltına alınarak olayı itiraf etmesi ile serbest bırakıldı.

F.U nun itirafı ile delillerin bulunması sonrası Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı, Göreme'de meydana gelen bıçaklı saldırıyla ilgili yakalanan F.U.'nun, yaralı Japon turist tarafından teşhis edildiğini açıkladı.

Olayın zanlısı olarak tutuklanarak Nevşehir E Tipi kapalı cezaevine konulan M.V.D, sonrasında olayın gerçek failinin yakalanmasının ardından cezaevinden çıktı. Cezaevi çıkışında oldukça duygulanan M.V.D ilk olarak annesine sarıldı," Olayda benim suçsuzluğum ortaya çıkmış olmasından dolayı çok mutluyum.Ksa sürede olsa ceza evinde kalmak benim için çok zor geçti.İlk işim duş almak Diyecek bir şey bulamıyorum. Beni suçlamaları çok zoruma gitti" dedi.
Annesi de oğlumun suçsuzluğunu biliyordum şimdi çok mutluyum diyerek japon turist ailesine başsağlığı diledi.


Açıklamada, M.V.D.'nin tutuklanması sonrasında, aynı gece Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan istihbarat çalışmaları sonucu Mai Kurihara ve Hoshie Teramatsu'ya yapılan eylemlerin failinin, Ürgüp ilçesinde ikamet eden, tutuklanan şüpheli ile aralarında akrabalık ilişkisi olduğu tespit edilen F.U. olabileceği bilgisinin savcılığa ulaşması üzerine, F.U. hakkında da soruşturma işlemlerine başlandığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

"11.09.2013 tarihinde F.U.'nun ikamet ettiği evde yapılan aramalar neticesinde, öldürülen Japon turistlere ait olduğu belirlenen eşyalar bulunmuş, olayda kullanılan araçta gerekli arama ve inceleme işlemi yaptırılmış, F.U. Cumhuriyet Başsavcılığımızda alınan ifadesinde Mai Kurihara ve Hoshie Teramatsu'ya yaptığı eylemleri tevilli olarak ikrar etmiştir. Şüpheli F.U., yapılan yer gösterme işleminde, ifadesi doğrultusunda suçları nasıl işlediğini cumhuriyet savcısı huzurunda anlatmıştır. Yer gösterme işlemi sonrasında diğer tutuklu şüpheli M.V.D. ile birlikte saldırıdan yaralı kurtulan Teramatsu huzuruna çıkarılarak usulüne uygun yaptırılan teşhis işlemlerinde, Teramatsu bu sefer şüpheli F.U.'yu kesin olarak teşhis etmiştir. F.U.'nun yer gösterme işlemleri sırasında suçta kullandığını beyan ettiği bıçağı attığı yer olan Kızılırmak Nehri'nde dalgıçlar tarafından yapılan aramalar sonucu suçta kullanıldığı söylenen bıçak da bulunmuştur."

Şüpheli F.U.'nun Nevşehir Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapılan sorgusunun ardından, "Şüpheli hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığı, delillerin halen toplanmakta olması, şüphelinin kaçma ve delilleri gizlemesi yönünde mahkemede şüphe uyanması ve tutuklanmaya sevk eden suçların Cmk 100'üncü maddesinde sayılan katalog suçlardan olması, yasalarda öngörülen ceza miktarları göz önünde bulundurularak tutuklanmasına karar verildiği belirtilen açıklamada, "Şüpheli F.U.'nun tutuklanmasının ardından diğer şüpheli M.V.D. Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından resen tahliye edilmiştir" denildi.

Açıklamada, soruşturma sırasında elde edilen delillerin değerlendirilmesine devam edilmekte olup şüpheli F.U. hakkında en kısa zamanda iddianame tanzim edilerek Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesi'ne atılı suçlardan dolayı dava açılacağı da bildirildi.