ÜNVER,GENÇLERE SESLENDİ

“DÜŞÜNCELERİNİZİN ARKASINDA DURUN”

Nevşehir İŞKUR Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2. Kariyer Fuarı Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı.

2. Kariyer Fuarının açılışı nedeniyle düzenlenen törenin açılışında konuşan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, gençlerden idealleri uğruna mücadele vermeleri gerektiğini belirterek “ Hayatta hiçbir şeyin arkasında durmayarak gökten tepenize düşmenizi bekleyerek hiçbir şeyin sahibi olamazsınız” dedi.

Genellikle toplumda çocukluk döneminden başlayan düzeyde yakın çevrelerden sürekli olarak “Senden bir Nane olmaz” gibi ciddi bir yanılgının gerçek bir değermiş gibi yansıtılmaya çalışıldığını dile getiren Ünver “Ne yazıkki bugün toplumumuza adeta yerleşmiş bir ifade var. Çocukluk dönemlerinde başlayan  ‘Senden bir nane olmaz’ sözünü sanırım herkes bir yakınından ve çevresinden duymuştur.Sanki biz, önümüze bir  nane olmak için hedef koyduk ta, karşımızdaki insan ‘Senden bir nane olmaz’dedi.Bizim nane olmak gibi bir hedefimiz yok ki, nane olalım.Bu temel yanlışlığı artık bırakmamız gerekiyor.”dedi.

 Gençlerden mutlaka bir fikir sahibi olmaları ve sahip oldukları fikrin arkasında durmalarını isteyen Ünver; “ Hindistan’ın önemli filozoflarından biri  “Size fikrinizden dolayı  ilk etapta gülerler, sizinle alay ederler,sonra siz fikrinizin arkasında durursanız  ve başarırsanız sonra sizin önünüzde önlerini ilikleyerek saygı duyarlar. Bu yaşanmış bir tecrübenin sesi. Hindistan’da MahatmaGandhi ,eğer Hint Okyanusu’ndan aldığı bir miktar suyu, paslı bir teneke içerisine dökerek suyu buharlaştırıp bir tutam tuz elde etmemiş olsa idi,bugün İngiltere’nin Hindistan üzerindeki tuz tekeli devam ediyor olurdu. Size dünyada ilk kez parayı kim buldu diye sorsam bana Lidyalılar diye cevap vereceksiniz,oysa parayı bir bütün  ?.Lidyalılar buldu dersiniz,oysa parayı tüm Lidyalı toplumu değil, sadece bir Lidyalı buldu. “diye konuştu.

SAMİMİ OLURSANIZ,YAPACAKLARINIZA TOPLUMU İNANDIRIRSINIZ

Gençlerden yapacakları iş için mücadele vermeleri gerektiğini kaydeden Ünver; “Annem benim devlet memuru olmasını istemişti. Babam muhasebeci idi, hep benim muhasebe okumamı istedi, oysa ben Lise 1, sınıftan itibaren gazeteci olmak istedim. İktisat Fakültesi’nden mezun oldum ama bir gün bile muhasebecilik yapmadım. Sevmiyordum, ama sevenlere saygı duyuyorum. Bir gün ben Belediye Başkanı olacağım dediğimde kimse bana inanmadı. Çünkü ben inanıyordum ve ideallerim  vardı ,samimi idim.Siz samimi olursanız yapacaklarınıza inandırırsınız. Çünkü hayat sadece yaşamak, su içip karnınızı doyurup uyumaktan ibaret değil. İnandığınız şeyin arkanızda durmanızı istiyorum. İnternet denilen bu sihirli dünyayı hedefleriniz için kullanmasını istiyorum . Size yatkın olan mesleği seçmenizi istiyorum. Yapacağınız iş ile ilgili mücadele vermenizi istiyorum. Hayatta hiçbir şeyin arkasında durmayarak gökten tepenize düşmenizi bekleyerek hiçbir şeyin sahibi olamazsınız.”diye konuştu.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan’da,  iş hayatına atılacak gençler için bu tür fuarların çok önem taşıdığını dile getirerek, okul dönemlerinde alınan kararların gençlerin geleceğine yön vermelerindeetkili olduğunu söyledi.

Gençlerin kariyer yapması açısından eğitim kurumlarının, yerel yönetimlerin ve devletin sorumluluğunun olduğunu ve İŞKUR'un bu sorumluluğuda  2000'li yılların başından itibaren üstlendiğini kaydeden Ceylan, "Meslek seçimi insan hayatında  oldukça önem taşımaktadır. Gençler  bu yaşlarda kariyer olarak koyacağınız hedefler,  sizin gelecek yaşamınızda ona göre şekillenecektir. Seçtiğiniz meslek gelirinizi, gelirin getireceği yaşam standartlarını da belirleyecektir. Bundan dolayı her zaman fark ortaya koymaya çalışın" diye konuştu.

Nevşehir İŞKUR İl Müdürü İlhan Temel de kurumlarının aktif iş gücü programını uygulayarak 2008'den bu yana sektörlere nitelikli işçi sağladığını söyledi.

Yeni meslek seçecekler için İŞKUR olarak kariyer programları düzenlediklerini  Nevşehir’de de  bu yıl 2. Fuar düzenlediklerini vurgulayan  Temel, nitelikli iş gücü sağlamak için kurum bünyesinde çok sayıda eğitim kursları açtıklarını ve kariyer günleri ile de iş hayatına atılmamış ama eğitim alan gençlere kariyer planlaması yaparken yön göstermeye çalıştıklarını ifade etti.

Daha sonra 2. Kariyer Fuarı’na katkı sağlayan Nevşehir Valisi Mehmet Ceylen, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Seyit İnce’ye teşekkür plaketi takdim edildi.

Törende daha sonra aralarında  Nevşehir Belediyesi’nin de bulunduğu şehir genelindeki işletmelerin hazırladığı  standlar gezildi.

Nevşehir İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2. Kariyer Fuarı 5 Aralık 2013 tarihinde sona erecek.