NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Valiliği ilimizde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının basın ve yayın kuruluşlarına bilgi verme usullerini açıkladı.

Nevşehir İli sınırları içerisinde, kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan devlet memurlarının, kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi verirken dikkat edilmesi gereken usul ve esasları açıklandı.

Kamu kurum ve kuruluşlarının vatandaşa sunduğu hizmetlerle ilgili süratli haber akışını sağlamak ve haber niteliği taşıyan durumlardan, yeni gelişmelerden kamuoyunu anında bilgilendirmek ve bu amaçla basına bilgi sunmak esastır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 15.maddesindeki "Devlet Memurları, kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç veremezler. Bu konuda gerekli bilgi ancak bakanın yetkili kılacağı görevli illerde valiler veya yetkili kılacağı görevli tarafından verilebilir. Askeri hizmet ile ilgili bilgiler özel kanunların yetkili kıldığı personel dışında hiçbir kimse tarafından açıklanmayacaktır." hükmüne göre basına demeç verme yetkisi İl Valisine aittir. Yönetimde açıklık ilkesi çerçevesinde vatandaşlarımızın bilgi sahibi olma hakkına önem verilecek ve kamuoyunu ilgilendiren hususlarda basının bilgilendirilmesine gerekli hassasiyet mutlaka gösterilecek.

Süratli haber akışını sağlamak ve kamuoyunu anında bilgilendirebilmek amacıyla, basın mensuplarının bilgi talebi halinde, kaymakamlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının müdür veya yetkilileri tarafından yalnız kurumlarına ait gerçekleştirilen faaliyetlere münhasır olmak üzere valilik görüşü içermeyen sadece teknik ve istatistikî konularda bilgi, zaman kaybına ve gereksiz yazışmalara meydan verilmeden doğrudan verilebilecek.

Konu ile ilgili İl Valisi veya ilgili Vali Yardımcısı bilgilendirilecek. Basın ve yayın kuruluşları tarafından talep edilmesi halinde aciliyet arz eden asayiş, hırsızlık, trafik kazaları, hastaneye intikal eden acil vakalar, orman yangınları, sel baskınları gibi olaylara ait ilk bilgiler İl Valisine veya ilgili Vali Yardımcısına bilgi vermek suretiyle verilecek. Televizyon ve radyo programlarına çıkılması, röportaj, açıkoturum vs. için talep gelmesi veya basın toplantısı yapılmak istenmesi durumunda, Valiliğimizden yazılı izin alınacak. Birim amirleri kendilerine basın tarafından sözlü olarak yöneltilecek soruları yalnızca teknik hususlarda sınırlı kalmak kaydıyla, devlet, hükümet, il strateji ve politikalarını, diğer kurum ve birimlerin görev ve sorumluluk alanlarını içermeyecek, yasal sınırları ve üçüncü şahısların özel hayatlarını ve kişilik haklarını ihlal etmeyecek ölçüde sözlü olarak cevaplandıracak. Kurum amirleri, basın ve yayın organlarını izleyerek kurumlarını ilgilendiren konularda Valilik Makamına ivedilikle bilgi verecekler. Yerel veya ulusal yazılı ve görsel basında çıkan ihbar, şikayet ve dilekçelerin kamu kurum ve kuruluşları tarafından doğruluğu araştırılarak, eğer cevap verilmesi gerekiyorsa İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi verilecek. İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından kaymakamlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen haber ve yazılar en kısa zamanda incelecek ve sonuçları hakkında yazılı dönüş yapılacak. Bu hususta tüm birimler İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile koordinasyon halinde olacak.

Bu Valilik Genel Emrindeki hususların kamu kurum ve kuruluşlarının amirlerince görevli bütün personele tebliğ edilerek, Genel Emir doğrultusunda hareket edilmesi sağlanacak.