Bugün (24.02.2014) saat: 17.00 da Ulusal Gençlik Parlamentosu Genç Dostu Kampanyası Nevşehir sorumlusu Eşref Bilge UĞURLU,  UGP Yürütme Kurulu Üyesi Nurdan SEZER, Nevşehir İl Öğrenci Meclisi Başkanı Yıldıray YÜKSEL ve Nevşehir Ülkü Ocakları temsilcileriyle beraber Milliyetçi Hareket Partisi Nevşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Mehmet Varol ile bir araya gelindi. Görüşmede Genç Dostu Kampanyası hakkında bilgi verildikten sonra; gençlerin yerel yönetimlere katılımları, Nevşehir ve gençlik üzerine bir söyleşi yapıldı. Çalışmaları desteklediğini söyleyen Mehmet Varol iyi niyet sözleşmesini imzalayarak “genç dostu” aday oldu.

Eşref Bilge UĞURLU yaptığı açıklamada;

 “Artık kentimizin sakini değil, sahibi olmak istiyoruz! Bu kapsamda Ulusal Gençlik Parlamentosu olarak gençleri ortak paydamız kabul ederek siyasi parti ayrımı yapmaksızın bütün belediye başkan adaylarımızla görüşerek iyi niyet sözleşmemizi imzalatıyoruz.  

Gençlere önem veren, gençlerin istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, gençlerin yerel yönetimlere aktif katılmasına fırsat veren, gençlere istihdam olanakları yaratan belediyeler istiyoruz. Kısacası genç dostu adayları destekliyoruz!

Bugün iyi niyet sözleşmemizi imzalayarak “genç dostu” aday olan MHP Belediye Başkan Adayı Mehmet Varol’a Ulusal Gençlik Parlamentosu olarak hassasiyetinden ötürü teşekkür ediyor, seçim sürecinde başarılar diliyoruz.” dedi.

Genç Dostu Kent Nedir?

Gençlerin;

Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere

İstihdam olanaklarına

Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut, güvenlik, vb)

Şiddete maruz kaldıkları takdirde haklarını güvence altına alacak mekanizmalara

Yerel  yönetimlerin planlama ve karar süreçlerine katılımını ve erişimini sağlayarak

Genç kadınlar ve genç  engelliler  ile  birlikte kentsel yaşamın tüm alanlarında eşit bir biçimde yer almasını destekleyen kentlerdir.

Özetle, kentin sunduğu ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan kentte yaşayan Gençlerin eşit bir biçimde yararlanabileceği kentlerdir.

      Bu çalışmanın en büyük amacı gelişmiş ülkelerde  yerel yönetim ve sivil toplum öncülüğünde uygulanan kentsel planlama ve tasarım faaliyetlerine  gençlerin dahil edilmesini sağlayacak metotların paylaşımını, katılımcı kuruluşlar arasında diyalogların geliştirilmesini, Türkiye'yi  gençler için daha yaşanılabilir, güvenli, yedisinden yetmişine herkese dost bir Türkiye'yi tüm aktörlerle birlikte oluşturmaktır.

 Neden Genç Dostu Kent?

 Gençliğin politik yaşama katılması yada politika yapması sorunu, Türkiye gibi genç nüfusun ağırlıkta olduğu bir ülke için sürekli tartışmayı gerektiren bir konudur.

Kent nüfusunun yarısını oluşturmalarına rağmen gençler, yerel karar alma süreçlerine tam ve eşit bir biçimde katılamamaktadırlar. Oysaki gençler seçilmiş ve atanmış yerel yöneticilerin planlama ve yönetim sürecinde danışmaları gereken doğal ortaklardır. Gençlerin karar alma mekanizmalarında eşit temsil talebi; anayasal bir haktır, demokrasinin vazgeçilmez unsurdur.

Şehir planlamaları yapılırken gençlerin, genç kadınların ve genç engellilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmamaktadır. Oysa konut, güvenlik, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi alanlarda alınan yerel kararlar gençleri  doğrudan etkilemekte hayatlarını kolaylaştırmakta veya zorlaştırmaktadır. Gençler yerellerinde  temsil edilmedikleri için bu kararları etkileyememektedirler.

 İyi aydınlatılmamış sokaklar, uzak noktalara hizmet vermeyen belediye otobüsleri ve bu araçların güvenli olmayışı gençlerin en temel haklarından biri olan seyahat özgürlüğünü kullanmasını engeller.

Üstgeçitler ve yüksek kaldırımlar, engelli gençlerin kentin sokaklarını kullanımını zorlaştırır.

Kentlerin kültürel, spor ve dinlence olanaklarından da en az yararlanan gruplarından birini yine genç kadınlar oluşturmaktadır.

 Ayrıca, Gençlerin şiddete uğradıklarında sığınabilecekleri mekanlar, ilgililere ulaşabilecekleri acil destek hatları da yine kent yönetiminin yaptığı planlarda göz ardı etmemesi gereken unsurlardandır. 

Bu çalışma ile planlamasında, yönetiminde ve günlük yaşamında gençlerin aktif bir biçimde rol aldığı genç  dostu kentler oluşturulmasına destek verilecektir.