Andy-Ar'ın 21 ilde yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, Gezi Parkı eylemlerine destek verenler yüzde 24.3, desteklemeyenlerin oranı ise yüzde 52.5 oldu. Vatandaşların yüzde 82.8'i de eylemlerin devam etmesini istemiyor.

Gezi Parkı'nda ağaçların kesildiğine yönelik bilgi üzerine başlayan eylemler, ileriki günlerde çeşitli marjinal gruplarında katılımıyla büyümüş, polisle girilen çatışmalar sonucu Taksim ve çevresi savaş alanına dönmüştü. Polisin Taksim'den çekilmesine rağmen eylemler ülke genelinde devam etmişti. Polis bu sabah Taksim'e yeniden gelerek, Atatürk Kültür Merkezi ve Cumhuriyet Anıtı çevresinde düzenleme yapmak istedi. Bu nedenler olaylar yeniden başladı.

Bu arada, Türkiye geneline yayılan eylemlere ilişkin Andy-Ar Sosyal Araştırmalar Merkezi, 21 ilde 3 bin 643 kişi ile yüz yüze görüşerek bir araştırma yaptı. Halkın Gezi Parkı eylemlerine desteğini ölçmeye yönelik araştırmalar, insanların çoğunluğunun eylemlere karşı olduğunu ortaya koydu. Eylemlerin devam etmesini isteyenler ile istemeyenler arasında da uçurum var.

ANDY-AR'ın araştırması sonuçları şöyle: "

Gezi Parkı eylemlerinden haberdar olanların oranı yüzde 92.4, olmayanların oranı ise yüzde 7.2.

Eylemi destekleyenlerin oranı yüzde 24, 3 iken, desteklemeyenlerin oranı 52,5. 'Kısmen' diyenlerin oranı ise 6,8.

Eyleme katıldığını söyleyenlerin oranı yüzde 12.1, katılmayanlar ise 75.1.

Eylemin devam etmesini isteyenler yüzde 7.5 iken, istemeyenlerin oranı yüzde 82.8."

(CİHAN)