Nevşehir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Tekin KEÇECİ Türkiye de Bilimsel Veteriner Hekimlik Eğitiminin 173. yılını kutladı.

Başkan KEÇECİ Veteriner Hekimlik tarihi ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

Dünyada ilk bilimsel veteriner hekimlik 18. yy da başlamıştır. Bu yüzyılda hemen tüm Avrupa’yı saran ve ardı arkası kesilmeyen salgın hayvan hastalıkları yöneticileri ciddi tedbir almaya zorlamış, bunun sonucu olarak dünyada ilk veteriner okulu 1762 yılında Fransa’da açılmıştır. İlk veteriner okulumuz Tanzimat’ın ilanından sonra 1842 yılında İstanbul’da açılmıştır. Bütün diğer yüksekokullarda olduğu üzere askeri amaçlı olarak öğrenime başlayan bu okuldan sonra, artan sivil veteriner hekim ihtiyacı karşısında 1889 yılında da ilk sivil veteriner okulu hizmete girmiş ve iki okul yapılan görüşmeler sonunda 1920’de birleştirilmiştir. 

İstiklal Savası sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin veteriner hekimliğe gösterdiği yakın ilginin sonucu olarak, İstanbul’daki okul yeni ve modern binalar yapılarak Ankara’ya nakledilmiştir. Bu okul 1946 yılında Ankara Üniversitesi’nin bir fakültesi olmuştur. İkinci veteriner fakültesi 1970 yılında Elazığ’da açılmıştır. Bunu 1971 yılında İstanbul, 1978 yılında Bursa veteriner fakülteleri takip etmiştir. 1981 yılında çıkarılan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile mevcut 4 veteriner fakültesine Konya, Kars ve Van illeri olmak üzere 3 yeni fakülte daha eklenmiş ve veteriner fakültelerini sayısı 7’ye yükselmiştir. Şuan Türkiye de 26 Veteriner Hekimi Fakültesinde eğitim ve öğretim yapılmaktadır.

Başkan KEÇECİ açıklamasının son kısmında gıda güvenliğinde hayvan sağlığına kadar birçok alanda hizmet veren Veteriner Hekimlere başarılar diledi.