HACI BEKTAŞ VELİ DOSTLUK VE BARIŞ ÖDÜLLERİ ÜZERİNE

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Her yıl Hacıbektaş ilçemizde düzenlenen Hacı Bektaş Veli'yi Anma ve Kültür, Sanat Etkinlikleri çerçevesinde, HOŞGÖRÜ, SEVGİ, BARIŞ ve DOSTLUĞA katkısı bulunanlara Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü verilmektedir. 1994 Yılından itibaren verilmeye başlanan Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış ödülünün verilme koşulları bir yönetmelikle belirlenmiştir. 1994 yılından itibaren ödüllerin verildiği kişi ve kuruluşların listesi incelendiğinde;

1994 yılı 1.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü yazar Lütfi Kaleli’ye verildi. Kaleli’nin gelecek nesillere kalacak çok ciddi eserleri mevcuttur.

1995 yılı 2.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü yazar İsmet Zeki Eyüpoğlu’na verildi. Eyüpoğlu yazın ve düşün dünyamıza çok değerli eserler vererek katkı sunmuştur.

1996 yılı 3.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü yazar Fikret Otyam’a verildi. Aksaraylı olan Otyam’ın mezarı da Hacıbektaş ilçesindedir.

1997 yılı 4.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü ozan Mahzuni Şerif’e verildi. Aşık Mahzuni bu ödülü en çok hak edenlerin başında gelmektedir.

1998 yılı 5.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen’e verildi.

1999 yılı 6.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü yazar Prof. Dr. İrene Melikof’a verildi. Aynı yıl Onur ödülü ise Nejat Birdoğan’a verildi. 1999 yılında verilen bu her iki ödül oldukça değerlidir. Merhum Nejat Birdoğan’ı sağlığında tanımak ve birkaç kez dinlemek fırsatını yakalamıştım.

2000 yılı 7.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Prof. Dr.İlhan Başgöz’e verildi. İlhan Başgöz Anadolu folklorunun unutulmaz isimlerindedir. 

2001 yılı 8.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü yazar Reha Çamuroğlu’na verildi. Onur ödülü ise ozan Hüseyin Çırakman’a verildi.

2002 yılı 9.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü yazar İlhan Selçuk’a verildi. İlhan Selçuk’un mezarı da Hacıbektaş ilçesinde bulunmaktadır.

2003 yılı 10.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü sanatçı Arif Sağ’a verildi.Aynı yıl onur ödülü Pir Sultan Abdal Derneği’ne verildi.

2004 yılı 11.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü öğretmen Cafer Gök’e verildi

2005 yılı 12.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Prof. Dr.Alemdar Yalçın’a verildi

2006 yılı 13.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Gazeteci Miyase İlknur’a verildi

2007 yılı 14.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü sanatçı Sabahat Akkiraz’a verildi

2008 yılı 15.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü esi Adalet Bakanı Mehmet Seyfi Oktay’a verildi

2009 yılı 16.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü yazar, hukukçu Şakir Keçeli’ye verildi: Yozgat doğumlu olan Şakir Keçeli dostluğumuz olan iyi bir hukukçu ve düşün adamı idi.

2010 yılı 17.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü yazar Cemal Şener’e verildi

2011 yılı 18.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Mehmet Çamur’a verildi

2012 yılı 19.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü yazar Rıza Zelyut’a verildi

2013 yılı 20.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Ali Rıza Erkan’a verildi

2014 yılı 21.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Gülizar Cengiz’e verildi

2015 yılı 22.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Prof. Dr. Çetin Yetkin’e verildi

2016 yılı 23.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Eski Bakan, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Dr. Mehmet Alev Coşkun ’a verildi

2017 yılı 24.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Doç. Dr. Özgür Savaşçı’ya verildi

2018 yılı 25.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü H.Dursun Gümüşoğlu’na verildi

2019 yılı 26.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü ozan Musa Eroğlu’na verildi.

2020 yılı 27.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Hızır Avusturya Derneği’ne verildi

2021 yılı 28.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü yazar, sendikacı Yaşar Seyman’na verildi.

2022 yılı 29.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü eski milletvekili Kamil Ateşoğulları’na verildi

2023 yılı 30.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü  Sivas Davası avukatı Şenal Sarıhan’na verildiği görülmektedir.

Ödül verilenleri kuşkusuz jüri kendi özgür iradesi ile yaptığı hizmetleri dikkate alarak belirlemektedir.

Hacı Bektaş Veli gibi dünya çapında ünlü bir düşünür adına verilen bu güzel ödülün  daha da tanıtılması ancak ödülü alan kişilerin etki alanlarının büyüklüğü ile mümkün olabilir.

Bu çok değerli ödülü veren sayın jürinin ödül vereceği kişi ya da kurumu çok iyi düşünerek seçtiği ve seçmesi gerektiği açıktır. Otuzuncusu verilen bu ödül listesinde daha önceki yıllarda verilen 2 ya da 3 ödül sahibinin neden ödüle layık görüldüğü tarafımca net yanıtlanamayan bir soru olarak kalsa diğer ödül sahiplerinin ödülü fazlası ile hak ettiklerini düşünüyorum. Bu ödülün daha da geliştirilmesi dünya çapında tanıtılması gerektiği açıktır.

Bu ödül sayesinde Hacıbektaş ilçemizin dünya çapında tanıtımı yapılacağı gibi ilçeye her yıl on binlerce yerli ve yabancı turistin gelmesini de sağlanabilir. Anadolu’nun bağrından yetişen değerli düşünürümüz Hacı Bektaş Veli’nin düşüncelerini yaymak ve anısını yaşatmak oldukça önemlidir.