DSİ 12. Bölge Müdürlüğü tarafından 2024 yılının ilk günlerinde Nevşehir ve Kayseri, Yozgat ve Kırşehir ile ilgili önemli proje için yürütülen çalışmalar masaya yatırıldı.

Nevşehir’de tarımsal alanların sulanması konusundaki en önemli projelerden biri olan Seyfe – Kalaba Sulama Projesi'nde geri sayım başladı. 

DSİ 12. Bölge Müdürü Rahmi Şahin başkanlığında Bölge Müdür Yardımcısı Aslı Erdoğan, ilgili şube müdürleri ve yüklenici firma katılımları ile Kayseri Yamula Projesi Kalaba-Seyfe Sulaması toplantısı yapıldı.

Kayseri-Yamula Projesi Kalaba-Seyfe Sulaması Proje İşi Temel Sondaj çalışmaları 29.05.2023 tarihinde başlamış olup, çalışmalar halen devam etmektedir.

İç Anadolu'nun GAP'ı olarak adlandırılan proje ile Kayseri, Yozgat, Nevşehir ve Kırşehir illerine bağlı 1 milyon 102 bin 920 dekar arazinin sulanması sağlanacaktır.

Projenin hayata geçirilmesi ile üç ilçenin tarım arazileri daha verimli hale gelmiş olacak... Nevşehir’in kuzeyi olarak adlandırılan tarımsal bölgede bulunan Hacıbektaş, Gülşehir ve Kozaklı yöresindeki tarımsal arazilerin sulanması sağlanacak.

Yamula Barajı Kalaba-Seyfe Sulaması İçerisinde Kalan Yerleşim Yerleri;

Kayseri İli
Kocasinan İlçesi
Düger
Elmalı
Yukarıhasinli

Nevşehir İli

Avanos İlçesi

Kozaklı İlçesi

Hacıbektaş İlçesi

Kalaba

Kapaklı

Çağşak

Paşalı

Merdanali

Kayaaltı

Üçkuyu

Akpınar

Sadık

Kuruağıl

Karaova

Taşlıhöyük

Göçmen

Dörtyol

Hasanlar

İmran

Küçükburunağıl

Abdiköy

Büyükburunağıl

Karayanalak

Kıran

Gerce

Başköy

Kalaycık

Güzyurdu

Kırşehir İli


Mucur İlçesi
Boztepe İlçesi
Budak
Boztepe
Karaarkoç
Eskidoğanlı
Yazıkınık
Yenidoğanlı
Gümüşkümbet
Öküzkale
Kızıldağyeniyapan
Üçkuyu
Geyicek
Çiğdemli
Bazlambaç
Malya Devlet Üretme Çiftliği
Kuşaklı
Külhüyük
Dalakçı
Hüseyinli

Yozgat İli

Boğazlıyan İlçesi

Fakılı İlçesi

Boğazlıyan

Fakılı

Ovakent

Fehimli

Aşağıhasinli

Küçüköz

Büyüköz

Karakoç

Çokumağıl

Bektaşlı

Yeşilhisar

Yamula Sulaması Bilgiler

Projeyle, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan Nevşehir, Kayseri, Yozgat ve Kırşehir illerinde bulunan 110,000 ha tarım alanı sulanacaktır. Yamula sulamasının su kaynağı, Kızılırmak nehri üzerine inşa edilen Yamula Barajı’dır. Türkiye’nin en büyük sulama projelerinden biridir.

Sulama şebekesi, çapları 110 mm ile 3,200 mm arasında değişen, toplam uzunluğu yaklaşık 3,200 km olan, basınçlı boru hatlarından oluşmaktadır. Proje kapsamında 1 adet pompa istasyonu ve 18 adet filtre istasyonu da bulunmaktadır.

 Önemli Özellikleri
Sulama Alanı: 110,000 ha
İletim Kanalı Uzunluğu: 15.285 km
İletim Kanalı Debisi: 69.72 m³/s
Ana Kanal Uzunluğu: 61.835 km
Ana Kanal Debisi: 62.30 m³/s