KARABÜK PANELİ

Türk Tarih Kurumu ve Karabük Üniversitesi Tarih Bölümü işbirliği ile 6 Mayıs 2014 tarihinde "Sevk ve İskânın 100. Yılına Girerken Türk Ermeni İlişkileri" 
adlı panel düzenledik.
Panel öncesi, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu’nu makamında ziyaret ettik. Ziyarette Valilik makamında bulunan Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Samit Tokmak ve Karabük Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever’ de bulundu. İl hakkında aldığımız bilginin ardından, Türk Tarih Kurumu ve Faaliyetleri hakkında bilgi verdik.
Ardından panelin yapılacağı Karabük Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’na geçtik. Panele Üniversite’den tarih bölümü temsilcileri ve Dekanın yanı sıra, Akademik ve İdari Personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Türk Tarih Kurumu’ndan Prof. Dr. Musa Şaşmaz’ın yönetiminde gerçekleşen panelde, ilk panelist olan Türk Tarih Kurumundan Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca“Propaganda ve Ermeni Sahteciliği” adlı sunumunda; “Ermeni sorununun 136 yıl süren bir ulusun karşı karşıya kaldığı en uzun sorundur. Diyerek, Ermenilerin nasıl propaganda yaptıklarını anlattı, Ermeniler ne istiyor 1919 yılında ne oldu konuları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Almanya Parlamentosunun 2005 yılında Ermeni sorununa ilişkin aldığı karara vurgu yapan Türk Tarih Kurumu’ndan Doç. Dr. Mustafa Çolak; Talat Paşa’nın nasıl öldürüldüğünü ve  katilin nasıl yargılandığını!.. Anlattı. Ardından; “Johanhes Lepsius adlı Alman din adamı ve politikacının Alman Dışişleri Bakanlığındaki 429 adet belgeyi tahrif ettiğini anlattı. Alman arşivlerinin Ermeni meselesi konusunda tahrif edilmiş belgelerle doludur.” Dedi ve Talat Paşa kimdir? Talat Paşa Davası nedir? Gibi soruların cevabını verdi.  Yaşanan olaylar hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgi verdi.
“Amerikan Board Misyoner Teşkilatı”nın Osmanlı Devleti içinde Ermenilerin Protestanlaştırma çalışmalarıyla ilgili bazı bilgiler veren, Türk Tarih Kurumu’ndan Doç. Dr. Gülbadi Alan; “Amerikan misyonerlerinin Osmanlı ülkesindeki çalışmalarına 1800’lü yılların başında başladığını anlattı. Misyonerlerin okullar ve yayınlar aracılığıyla Ermeni öğrencilerin kendi mezheplerine geçirmek için etkileme çalışmaları yaptığını belirtti.” Amerikan Board Öncüleri, Çalışma alanları, Sağlık çalışmaları, Yardım çalışmaları, Anadolu’daki çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler sundu.
Birinci Dünya Savaşı’nda bütün dünya milletlerin çok acılar çektiğini belirten, Türk Tarih Kurumu’ndan Doç. Dr. Recep Karacakaya; “ Bugün Tehcir olayının üstünden 99 yıl geçti. Seneye 100.yılı için hazırlıklar yapılmaktadır. Ermeni olayları 1878 yıllarında başlamış ve kendilerine ait bir devlet kurma isteğinden dolayı bu hale gelmiştir. Ermenilerin yaşadıklarının diğer milletlerin yaşadıklarıyla farklı değildir. Ermenilerin Avrupa devletlerinin de desteğini alarak Doğu Anadolu’da devlet kurma çabalarının bunun en büyük nedeni olduğunu aktardı.
Daha güzel projelerde buluşmak ümidiyle,

NOT: Soma'da hayatını kaybeden madenci kardeşlerime Allah'tan rahmet geride kalanlarına başsağlığı diliyorum.