Nevşehir merkez ilçeye bağlı turistik beldelerinden Göreme Belediyesi'nin öncülüğünde organize edilen Ramazan ayına özel Osmanlı Şerbeti ikramı Göremeli vatandaşlar kadar turistlerden de büyük ilgi görüyor.

Göreme Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve her Perşembe günü Göremeli vatandaşlara Teravih namazı sonrası Göreme Merkez Camiide Osmanlı Şerbeti ikramının ardından bu seferde Her hafta Cumartesi günleri Göreme de ki tüm esnaflara ve Dünyanın dört bir tarafından gelen farklı kültür ve inanıştaki turistlere Osmanlı şerbeti ikramı ediliyor.

Kendilerine İkram edilen Osmanlı Şerbetlerini büyük bir şaşkınlıkla kabul eden İtalyan,Koreli,Japon Fransız ve Alman Turistlerin ilk tepkisi "Ramadan Şerbeti,Türk Şerbeti,Ottoman Tea" gibi farklı şekillerde yorumlayarak önce teşekkür ettiler, sonrada Müslümanlar için Ramazan ayının Oruç'un önemini bildiklerini ve Özellikle Osmanlı yöresel kostümlü Karagöz Hacıvat,Yeniçeri askerleri Ramazan davulcuları ve Şerbet ikramlarından oldukça etkilendiklerini dile getirdiler.Daha sonra fotoğraf makinalarına sarılan tursitler Osmanlı Türk kültürümüzün bu eşsiz görüntülerini fotoğraflıyarak arşivlediler.
Yine Kapadokya bölgesinde sadece Göreme kasabasında yer alan Atlı Faytonlar da yerli yabancı tursitlerin ilgisini çekiyor.

Özel kostümleri ile Osmanlı şerbetçileri, Ramazan Davulcusu, Yeniçeri askerleri, Karagöz ve Hacıvat ile Göreme de Osmanlı Ramazan günleri yaşatan Göreme Belediyesine Göremeli esnaflardan da tam destek geldi.

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil,amaçlarının dünden bugüne kadar gelen manevi geleneği yaşatmak olduğunu söyledi.

Ramazan ayında unutulmaya yüz tutmuş geleneklerden biri olan Osmanlı Ramazan şerbeti dağıtımı,Yine Karagöz ve Hacıvat Yeniçeri Askerleri Ramazan Davulcusu ile Kasabamızda on iki ayın sultanı Ramazan ayının manevi havasını iyiden iyiye teneffüs etme şansı yakalıyor ve bu güzel geleneği yaşatıyoruz diyen Başkan Cingil ," Bu duruma en çokta vatandaşlarımızın duyduğu memnuniyet ve büyük ilgileri bizleri daha da mutlu ediyor dedi.

Başkan Cingil dünyanın dört bir tarafından gelen Yabancı Turistlere de Türk misafirperverliğinin en güzel örneğini sergileyen ve bizleri ve Türk Kültürünü tanıtan bu çalışmalarımız yine Şerbet ikramımız onlardan büyük bir ilgi görüyor diye bahsetti.

Eski Ramazan Kültürü Göreme Belediyesi tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.
Bu kapsamda Ramazan ayı boyunca haftada bir gün teravih namazı sonrası Göreme’nin tüm camilerinde şerbet dağıtımı yapılıyor. Cami çıkışlarındaki görevliler, namaz sonrasında cemaate bardaklara doldurduğu şerbeti ikram ediyor. Şerbetten tatmak isteyen genç yaşlı onlarca kişi, uzun kuyruklar oluşturuyor.

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Osmanlı dönemindeki geleneklerden olan şerbetin daha çok 11 ayın sultanı Ramazan’a mahsus bir özellik olduğunu, vatandaşlara bu lezzeti tekrar hatırlattıklarını kaydetti. Başkan Cingil, “Ücretsiz olarak dağıttığımız gül suyu ve hakiki bal karışımıyla imal ettiğimiz Ramazan şerbetini her Perşembe ve Cumartesi günleri camilerde dağıtıyoruz. Vatandaşlarımız unutulmaya yüz tutan bu adeti tekrar hatırlatılmasından dolayı memnuniyetini ifade ediyor. Bizden sonraki nesillerimize gelenek, görenek, örf, adet ve ananelerimizi bu şekilde aktarmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.