Peri Bacaları Masalı..
Kapadokya 1939..Köylü çocuğu elinde testisi yürüyor. Bir pınardan doldurduğu suyu annesine götürüyor diyor fotoğrafçı ve ekliyor ''fotoğraf makinesinin kem gözü onu ağlatmadan önce'  o da kendi Peri bacasını yapıyordu..

Önce Peri bacaları sonra peri masalı!

Yeryüzü harikası Peri Bacaları, gizemli yeraltı şehirleri, otantik lüks mekanları, özel ve leziz yemekleri, sıcakkanlı ve misafirperver yöre halkıyla, yeryüzünün hiçbir yerine benzemeyen, istisnasız herkesi kendine aşık eden, bambaşka bir gezegendir Kapadokya.

Kapadokya’da tabiat ve insanoğlunun el ele vermesi ile yeryüzünün en güzel harikaları meydana gelmiştir. Tüm dünyanın ilgisini çeken bu harikaları 4 ana kategoride toplamak mümkündür.

• Yeryüzünde eşi ve benzeri bulunmayan tabiat harikası Peri Bacaları.
• Hem gizli ibadet yeri, hem de sığınak olarak kullanılan ve dünyanın 8. harikası olarak nitelendirilen yer altı şehirleri.
• Hz. İsa’nın, Hz. Meryem’in, Azizlerin ve İncil’de geçen konuların tasvirlendiği freskli mağara kiliseleri
• Muhteşem manzaraları ile vadiler ve doğal kaleler

Peri Bacaları

Peri Bacaları denilen yüzey şekilleri, dördüncü jeolojik zamanda Erciyes ve Hasan Dağı volkanik hareketleri sonucunda, yağmur, rüzgar ve hızlı iklim değişiklikleri ile doğal erozyonlar sonucunda oluşmuştur. Peri Bacalarının nasıl oluştuğundan çok, sahip oldukları şekiller dikkat çekicidir.
Peki, Peri Bacaları ismi nereden geliyor ve neden Peri Bacaları denmiştir? Bu soruların cevabını bir hikaye ile açıklamaya çalışayım; Baca kelimesi, yörede pencere anlamında da kullanılmaktadır. Rahmetli babaannem bize, yaşadığı eve yakın olan mağaralarda perilerin (üçharflilerin) yaşadığı ve birçok zaman düğün seslerine şahit olduklarını anlatırdı. Yani eskidenbu mağaralarda (Bacalarda) Perilerin yaşadığına inanılırmış. Bu doğa harikalarının içlerine yapılmış mağaralara bu sebepten dolayı Peri Bacaları ismi verilmiş olduğu düşünülmektedir Bu isimde yaygınlaşarak İngilizcesi “Fairy Chimneys” olarak ta tüm dünyada kullanılan bir isim haline gelmiştir. Ayrıca Peri Bacaları’yla ilgili birçok masal ve hikayeler de yaygın olarak anlatılır.

Kapadokya’da Çömlekçilik

Çömlekçiliğin Kapadokya’daki geçmişi, Hititlere kadar uzanmaktadır. Anadolu’da çömlek yapımı Neolitik devirde (İ.Ö. 7000′li yıllar) Çatalhöyük’te başlamış, İ.Ö. 2000′lerde Mezopotamya’dan ticaret için gelen Asurlular Hititlere çömlek yapımını öğretmişlerdir. Bu el sanatı bölgede yaşayan medeniyetler tarafından bugünlere kadar sürdürülmüştür. Kapadokya’nın toprak kaplarıyla (çömlek) ünlü yöresi Avanos’tur. Volkanik bir arazi üzerine kurulu olan ilçe, bir yandan Kızılırmak’ın getirdiği nitelikli çamur, öte yandan yakın çevredeki elverişli kil yatakları dolayısıyla seramik üretimi için uygundur. Çeşitli işlemlerden geçirilerek üstün nitelikli bir seramik hamuru haline getirilen yağlı kırmızı toprak basit görünüşlü atölyelerde şekil kazanır.