Orta refüjlerdeki sulamaların yollara taşması nedeniyle trafikte yaşanan sıkıntıları çoğumuz bire bir yaşadık ya da tanık olduk... Özellikle Nevşehir'de su sıkıntısının yaşandığı yaz döneminde yanlış sulama yüzünden karayoluna dökülen sular, trafiği tehlikeye düşürmeye başladı.

Refüjlerdeki ağaç ve çimlerin yanlış sulama yöntemi nedeniyle yollara taşan sular yolu kayganlaştırıyor ve trafik kazalarına yol açıyor... 

En son Bir kaç hafta önce meydana gelen kazada, Nevşehir'de refüj sulama çalışmasının ardından kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden 2 motosiklet sürücüsü kaza yapmış şans eseri olayda can kaybı yaşanmamıştı. Bu olayın ardından 2 hafta geçmesine rağmen yetkililer bu kazalardan hiçbir ders çıkarmamış olacaklar ki hala tedbir almamışlar yollar adeta su gölüne dönmüş durumda...

Nevşehir'de orta refüj sulamaları can almasın! 

Bir çok kez kazaların yaşanmasına sebebiyet veren Nevşehir 2000 Evler mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde bilinçsiz refüj sulamasının ardından kayganlaşan yol sürücüler için büyük tehlike arz ediyor.

Islanan yol nedeniyle kaza yaparak yaralı kurtulan motorsiklet sürücüsü kazazede Saffet Tataroğlu, çektiği video ile yetkililere seslenerek bir an önce tedbir alınmasını istedi.

İşte en son bugün çekilen o videoyu izlemek için TIKLAYINIZ!

***** ÇÖZÜM ÖNERİLERİ...

 "Orta refüjler ve kavşaklardaki sulama sistemleri tamamen yenilensin veya düzeltilsin...

Orta refüjler ve kavşaklardaki bitki seçimi doğru yapılsın. Dönel kavşaklarda yüksek boylu bitkiler görüşleri kapattığı için kazalara sebebiyet veriyor.

Çimlendirme alanları orta kısımlarda bulunsun. Mevsimlik ya da çok yıllık yer örtücü bitkiler kavşak sınırlarında en az 50 santim dikilerek o bölgelerde toprak altı terleme sulama sistemleri ya da damla sulama tercih edilsin.

Kavşaklarda toprak tesviyesi uygun kotta ve çimlendirme sonrası refüjlerden yola su akıtmayacak şekilde düzenlensin.

Gölge sonucu don oluşturacak bitkiler seçilmesin. Sulama gerektiren bitkiler seçilmesin. Yani sıcaklara ve kışın donmalara dayanıklı bitkiler seçilsin. Yola su akması engellensin. Kaymaya bağlı kazalar olmasın. Orta refüjlere müdahale etme zorunluluğu olduğu zamanlarda, tüm iş güvenliği, trafik güvenliği önlemleri gereğince alınsın..."