NEVŞEHİR İLÇE VE KÖYLERİ HAKKINDA YAZILAN KİTAPLAR-II

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Nevşehir ili, ilçeleri, kasaba ve köyleri hakkında yazılan eserleri tanıtmayı sürdürüyoruz.

Abdullah Rıza Ergüven Kaleminden AVANOS, Prof. Dr. Filiz KILIÇ; Bilindiği gibi Abdullah Rıza Ergüven, Avanos doğumlu bir yazardır. Nevşehir Üniversitesi önceki rektörü Filiz hoca bir vefakarlık örneği olarak bu güzel kitabı yayınlamış. Yazarın doğum yeri olan Avanos hakkındaki yazı, şiir vb görüşlerini topluca irdelemiş. Grafiker yayınları, 2015 baskı.

Avanos’un Eski Türk Evleri, Mehmet Ali ESMER; Yazar Avanos’ta bulunan eski Türk evlerini ayrıntılı bir biçimde tanıtmış eserinde. Aslında bu evler Avanos’un tarihini, kültürünü, gelenek ve göreneklerini yansıtan en güzel değerler değil mi? Kültür Bakanlığı yayınları,1992 baskı.

Damat İbrahim Paşa Döneminde Ürgüp ve Nevşehir, AHMET REFİK ALTINAY : Aslen Ürgüplü olan Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi Ünlü tarihçimiz olan Ahmet Refik Altınay kaleminden Damat İbrahim Paşa döneminde Ürgüp ve Nevşehir anlatılmış kitapta. Ürgüp Belediyesi Yayının,2005.

Geçmişten Günümüze Nar(Ennar)Tarihi, İLYAS GÖKHAN/FATİH ABANOZ/ AHMET KORKMAZ :Detay Yayınları,2018 Baskı

Dünya Harikası Nevşehir/Nar Kasabası, MEHMET ÖZDEMİROĞLU; Nar doğumlu sağlık memuru olan yazar, Nar Kasabasını tarihi folklorik özellikleri ile anlatmış, Kendi yayını, Güzel bir çalışma.

Kozluca Köyü, FARUK GÜÇLÜ: Bu kitapta Nevşehir ili, Acıgöl İlçesi, Kozluca Köyü’nün tarihsel, bilinen geçmişi, kültürü ve gelenekleri anlatılıyor, Kitap Ürün Yayınları tarafından yayınlandı.2008 Baskı.

ALİ YILMAZ : Kapadokya’da Bir Kültür Merkezi, Özkanok(Genezin),Eğitimci Ali Yılmaz görev yaptığı Özkanak(Genezin) Kasabasını tarihsel geçmiş,kültürel özellikleri ile detaylı bir şekilde tanıtmış kitabında .2009 Baskı.

HÜSEYİN GÜNEY/EMRULLAH GÜNEY/ M.CİHAN EROĞLU: Dünden Bugüne Göre Kasabası, Göre Kasabasının tarihsel geçmişi ,gelenekleri görenekleri, halk folkloru kitapta ayrıntılı bir şekilde irdelenmiş kitapta. Göre Belediyesi yayını.2013 Baskı.

HASAN ERCAN Taşkapının Ardındaki Şehir/Anaku-Eneği-Kaymaklı, Kaymaklı Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü yapan yazar, doğum büyüdüğü kasabayı tarihsel geçmişi ve folklorik özellikleriyle çok güzel anlatmış. Bir zamanlar Kaymaklı’da yaşayan Rum ahalinin kültürel ve folklorik özelliklerinden de ayrıntılar aktarılmış.Kaymaklı Belediyesi yayını,2019.

Nevşehir Futbol Tarihi, M. SONER MENEKŞE: Kendisi de bir süre sporla uğraşan yazar 1934 yılından bu yana Nevşehir Spor tarihini detaylı bir şekilde irdeliyor. 688 sayfa olan kitap 2010 Baskı.