AYM’nin Kararının Makul Olduğuna İnanıyorum”

NEVŞEHİR(MHA) Ülkemizde son yılların öncelikli gündem konularından biri haline gelen Balyoz, Ergenekon gibi davalarda Anayasa Mahkemesinin verdiği yeniden yargılama kararını değerlendiren Nevşehir Baro Başkanı Av. Fahri Korucu, Anaya Mahkemesinin kararıyla birlikte insanlara kendilerini bir kez daha ifade etme hakkı tanığını söyledi.

Çok sayıda sanığın bulunduğu bir dava da çok hızlı bir karar verilme sürecinin yaşandığını dile getiren Nevşehir Baro Başkanı Av. Korucu, kendi şahsi düşüncelerine yer verdiği açıklamalarında kararın makul ve doğru olduğuna inandığını da ifade etti.

Korucu, “Benim değerlendirmem Anayasa mahkemesinin kararıyla birlikte çıkıyor. Anayasa mahkemesi kararını verirken suçlu ya da suçsuz değerlendirmesi yapmıyor. Yargılamanın adil bir şekilde yapılıp yapılmadığı yönünde bir değerlendirme yapıyor. Dolayısıyla verilen kararlarda yargılama hakkının ihlal edildiği yönünde bir tespit var. Bu kararlar şahsen ben çok şaşırmadım. Bu kadar sanığın bulunduğu bir davada çok hızlı bir yargılama yapılmaya çalışıldı. Çok uzun sürmesine rağmen hızlı bir yargılama yapılmaya çalışıldığı düşüncesindeyim. Bir takım savunma hakları başta olmak üzere haklara dikkat edilememiş olabilir. Bu çok normaldi. Ben bunu büyük bir lokma yutmaya benzetiyorum. Bazen insan bir şeyi çiğnemeden yutarsa bir takım sıkıntılar ortaya çıkabilir. Burada da çiğnemeden yutmaya çalıştık gibi geliyor bana. Anayasa mahkemesi yeniden yargılama kararı verdi. Şimdi sil baştan herkes savunmalarını yapacak. Mahkemede yeni bir değerlendirme yapacak. Varsa suçu olanlar cezasını çeker. Eğer insanlar hakikaten de bir suçu yoksa Onlar da beraat eder. Bu kararlar ülkemizin hukuk devleti olması ilkesine yakışan ve doğru bir gelişmedir diye düşünüyorum. İnsanın yargılandığı bir dava da adaletin tecelli ettiğine inancının olması gerekir. Burada bir takım sıkıntıların bulunduğu yıllardır söyleniyordu. Anayasa mahkemesi de bu düşüncelere paralel bir karar verdi. İnsanlara yeniden kendisini ifade etme şansı tanıdı. Bence makul bir karar oldu ve bence hukuk açısından da son derece önemli bir karar. Benim bu konudaki şahsi değerlendirmem bu” dedi.