NEVŞEHİR(MHA) İl Müftülüğünce belirlenen ve ilimiz genelindeki tüm camilerde bugün Cuma hutbesinin konusu Sağlıklı İnsan, Sağlıklı toplum olacak.

 Sağlığın bir Mümin için ne kadar büyük önem taşıdığına dikkat çekilecek olan Cuma hutbesinde dinimizin ve Peygamber efendimizin konuya ilişkin yaklaşımı da anlatılacak.

Sağlık, mümin için büyük bir nimettir. Nitekim Peygamberimiz (sav) “Sizlerden her kim vücutça sağlıklı, nefsinden, malından korkusuz ve huzurlu, günlük yiyeceği de yanında olarak sabahlarsa, sanki dünyanın bütün nimetleri kendisinde toplanmış gibi olur” buyurmuştur. Bir başka hadisinde Peygamberimiz (sav)  “İki nimet vardır ki, insanların çoğu bu nimetlerde aldanmıştır. Bunlar sıhhat ve boş vakittir” buyurmuştur. Bu hadise göre hastalanmadan önce sağlığın kıymetini bilip, hastalanmamak için gerekli tedbirleri almak gerekir. Yüce Kitabımızda Rabbimiz “Allah yolunda harcama yapın! Kendinizi kendi elinizle tehlikeye atmayın! İyilik edin, Allah iyilik edenleri sever” buyurarak hayatımız ve sağlığımız için gerekli tedbirleri almamızı emretmektedir. Müslüman hastalıklardan korunabilmek için öncelikle temizliğe çok riayet etmelidir. “Temizlik imanın yarısıdır” hadis-i şerifi, İslam’ın bu konudaki hassasiyetini ifade eder. Bunun yanı sıra sağlığı bozacak kadar çok yemek yememek ve vücudu aç da bırakmamak gerekir. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v) hiç bir yemeğinde tıka basa doymamıştır. Ayrıca Müslüman birey, kuruntu ve üzüntülerle gelen stres halinden uzak durmaya çalışıp, hoşgörülü ve affedici olarak karşılaştığı zorluklara sabırla mukavemet etmelidir. Kuruntularla zihnini doldurup psikolojik problemlere boğulan Müslüman nasıl düzgün bir ibadet hayatı yaşayıp zikir ehli olabilir?. Hastalıklardan korunmanın diğer yolu ise hastalığın bulaşmasını önlemektir. Peygamber Efendimiz (sav) “Bir yerde veba varsa oraya girmeyin, oradaysanız çıkmayın!” buyurarak  bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemini bizlere açıkça ifade etmiştir. Sözü geçen tüm koruyucu tedbirlere rağmen Müslüman hastalanırsa mutlaka tedavi yoluna gitmelidir. Peygamberimiz (sav) bir hadislerinde “Ey Allahın kulları tedavi olun! Zira Allah her derde deva yaratmıştır; ancak yaşlılık hariç” buyurmuş, bizzat kendileri meşhur tabiplere gitmiş, sahabeyi de tedaviye yönlendirmiştir. Sağlıklı bireyler sağlıklı toplumları oluştururlar.  Sağlıklı toplum ve sağlıklı nesiller için sağlığımızın kıymetini bilmeliyiz.